Verhalen spreken mensen aan op een emotioneel niveau. Als je je publiek het gevoel heeft dat ze wat je vertelt zelf hadden kunnen meemaken, dan raak je hen emotioneel en onthouden ze het verhaal veel beter. Beter nog: ze vertellen je verhaal graag door aan anderen. Een ideale start voor contentmarketing dus!
Storytelling wordt vaak gezien als een kunst. Een kunst die je ook in een zakelijke context wil beheersen. Omdat verhalen zo goed werken om mensen te overtuigen. Veel beter dan lijstjes of gortdroge uiteenzettingen. Elke kunst wordt gebaard door oefening, dus laat ons eens kijken hoe je best start met storytelling.
INHOUD:
Wat is storytelling?
Waarom vertellen we verhalen?
Wat zorgt voor een goed verhaal?
Storytelling – de handleiding
1. Ken je publiek
2. Bepaal de kernboodschap
3. Bepaal het soort verhaal
4. Verduidelijk je Call To Action
5. De drager van het verhaal
6. Schrijf!
– a. Vertrouw op bekende verhaalstructuren – de formule
– b. Voeg detail toe
7. Deel je verhaal
Wat is storytelling?
Storytelling is het proces waarbij je feiten en verhalen gebruikt om iets over te brengen naar je publiek. Sommige verhalen zijn het feitelijk relaas van wat gebeurde, maar verhalen kunnen zeker ook opgepept of volledig geïmproviseerd worden om jouw boodschap beter uit te leggen.
Verhalen vertellen is zo oud als de mensheid en heeft een plaats in elke samenleving en cultuur. Waarom? Omdat verhalen een soort van universele taal zijn die iedereen, ongeacht hun afkomst of kennis kan begrijpen. Verhalen stimuleren verbeelding en zorgen voor een gevoel van verbondenheid bij luisteraars en vertellers.
Waarom vertellen we verhalen?
Er is een reden waarom we meer geboeid zijn door een spannend verhaal dan door een goed onderbouwde PowerPoint vol opsommingen.
Verhalen verduidelijken abstracte concepten en vereenvoudigen complexe boodschappen
Nieuwe ideeën kunnen verwarrend zijn. Verhalen bieden een manier om die verwarring te vermijden, of te overstijgen. Het is niet toevallig dat Jezus geen PowerPoint presentaties gaf over de voordelen van naastenliefde. Behalve dat er nog geen computers waren in het Galilea van zijn tijd waren parabels over barmhartige Samaritanen, werkers van het laatste uur en verloren zonen veel overtuigender voor zijn schare volgelingen.
Analogieën, voorbeelden en verhalen helpen om moeilijker verteerbare boodschappen vlotter te verkopen.
Verhalen verduidelijken abstracte concepten en vereenvoudigen complexe boodschappen. Wie een hoogdravend, ongrijpbaar concept met behulp van concrete ideeën kan verhelderen heeft overal een stapje voor. Daarom is storytelling ook zo belangrijk in het bedrijfsleven.
Apple is daar een vaak geciteerd voorbeeld van. Toen ze hun mp3-speler op de markt brachten, spraken ze in tegenstelling tot veel concurrenten niet over het aantal MB geheugen maar over “1000 liedjes in je broekzak”. Hun marketing is vaak gebouwd op uit het leven gegrepen verhalen die tonen hoe hun producten een meerwaarde bieden aan de gebruikers. En niet op een opsomming van technische data en jargon die maar weinig klanten echt begrijpen.
Verhalen brengen mensen samen
Iedereen kent verhalen met helden, de underdogs en gebroken harten. We verwerken allemaal emoties en delen gevoelens van opgetogenheid, hoop, wanhoop en woede. Delen in een verhaal geeft zelfs de meest uiteenlopende mensen een gevoel van samenzijn.
In een verdeelde wereld brengen verhalen mensen samen en creëren ze een gevoel van samenhorigheid. Ondanks onze taal, religie, politieke voorkeuren, of etniciteit, verbinden verhalen ons door de manier waarop we ons voelen en erop reageren …. Verhalen maken ons menselijk.
Voorbeeld storytelling: Google Search
Over menselijk gesproken. De storytelling om Google Search te promoten focust niet op de technische vernieuwing van de algoritmes die de best mogelijke zoekresultaten bepalen, maar vertelt het verhaal van twee jeugdvrienden uit Indië die gescheiden raakten. Hun kinderen halen hen weer bij elkaar – een fluitje van een cent met de hulp van Google Search. Het product komt duidelijk in beeld, maar is niet de hoofdspeler in deze film. Het verhaal vertelt een emotioneel verhaal en net zoals het voorbeeld van de Apple iPod toont dit filmpje het resultaat van de techniek.
Verhalen inspireren en motiveren
Verhalen maken ons menselijk, en dat geldt ook voor merken. Wanneer merken transparant en authentiek worden, voelen consumenten zich meer verbonden met die merken en de mensen achter die merken.
Door te spelen op de emoties van mensen, inspireren en motiveren verhalen … en stimuleren ze tot actie. Verhalen stimuleren ook merkentrouw. Het creëren van een verhaal rond een merk of product vermenselijkt niet alleen dat merk of product, maar brengt je bedrijf ook op de markt.
Mensen vertrouwen verhalen ook meer dan een commerciële pitch. Als je op een online platform twijfelende mensen ziet, dan kan je een technische uitleg neerschrijven. Die toont zeker aan dat je weet waar je over spreekt, maar iedereen doet hetzelfde. Je valt niet op. Maar schrijf je een kort verhaaltje over een klant in nood die je bij dat specifieke probleem kon helpen op een donkere winterdag, dan valt dat verhaal wél op. Lezers herkennen de situatie en voelen een band. Mogelijke klanten zullen sneller bij jou komen aankloppen.
Voorbeeld storytelling: Tony Chocolonely
Journalist Teun van de Keuken is geschokt als hij in een boek leest over kindslaven op de cacaoplantages in West-Afrika. Slavernij bestaat nog steeds. Hij besluit op onderzoek uit te gaan. In West-Afrika blijkt (kind)slavernij nog zeer veel voor te komen. Teun besluit zichzelf aan te geven als chocoladecrimineel na het eten van een aantal chocoladerepen. Het is het begin van het verhaal van Tony Chocolonely. In het filmpje zien we ook iemand van Ben&Jerry’s, ook zo’n bedrijf dat sterk inspeelt op een verhalende boodschap en rechtvaardigheid.
Wat zorgt voor een goed verhaal?
Of je een verhaal goed of slecht vindt hangt natuurlijk af van je smaak. Maar er zijn wel een aantal duidelijke componenten die zorgen voor een goed verhaal.
Goede verhalen zijn:
- Onderhoudend. Ze houden de lezer (of toehoorder) geëntertaind en nieuwsgierig naar het vervolg van het verhaal.
- Educatief. Goede verhalen wekken nieuwsgierigheid op en dragen bij aan de kennis van de lezer.
- Universeel. Goede verhalen zijn herkenbaar voor alle lezers en maken gebruik van emoties en ervaringen die de meeste mensen ondergaan.
- Georganiseerd. Goede verhalen volgen een structuur die helpt de kernboodschap over te brengen en die de lezers helpt om deze te absorberen.
- Gedenkwaardig. Of het nu door inspiratie, schandaal of humor is, goede verhalen blijven in de geest van de lezer hangen.
Ongeacht het soort verhaal dat je wil vertellen, zouden er drie basiscomponenten zijn die elk goed verhaal nodig heeft:
- Personages. Elk verhaal bevat ten minste één personage, en dit personage zal de sleutel zijn om je publiek terug te koppelen aan het verhaal. Dit onderdeel is de brug tussen de verteller en het publiek. Als je publiek zich in de schoenen van je personage kan plaatsen is de kans groter dat ze je call-to-action zullen opvolgen.
- Conflict. Het conflict toont hoe het personage een uitdaging overwint. Conflict in je verhaal roept emoties op en verbindt het publiek door middel van relationele ervaringen.
- Oplossing. Elk goed verhaal heeft een slot, maar het hoeft niet altijd ‘eind goed al goed’ te zijn. De oplossing op het einde moet het verhaal afsluiten, meer context rond de personages en conflicten bieden en het publiek een duidelijke call-to-action geven.
In hun boek “Made to Stick: Why some ideas survive and others die” sommen broers Chip Heath en Dan Heath 6 kenmerken op van verhalen die “blijven plakken”.
- Simpel
- Onverwacht
- Concreet
- Geloofwaardig
- Emotioneel
- Beproefde verhaallijnen
Voorbeeld storytelling: Interpolis
Bij het overbrengen van educatieve boodschappen of campagnes om gedrag te veranderen zal een verhaal veel meer impact hebben dan een dreigende vinger of een opsomming van feiten en cijfers. Verzekeraar Interpolis kiest volop de kaart “voorkomen is beter dan genezen” en hangt hun marketing op een zeer geloofwaardige manier op aan aangrijpende verhalen. Ze gebruiken dit thema niet alleen ter schaamteloze promotie, ze ademen echt preventie uit, met een preventiewinkel en verkeerscampagnes als deze:
Nu we weten wat er in een verhaal moet zitten, gaan we kijken hoe je zo’n verhaal maakt.
Storytelling – de handleiding
Als verhalen vertellen een kunst is, dan kunnen we ook een stappenplan opstellen om een goed verhaal te kneden. Als bedrijf heb je wellicht een hele hoop gegevens, plannen en boodschappen die je wil overbrengen naar je publiek. Hoe start je met storytelling? Waar begin je?
1 – Ken je publiek
Om een boeiend verhaal te creëren, moet je begrijpen wie je lezers zijn en wie zal reageren of actie ondernemen. Een goede kennis van je doelgroep is daarom cruciaal voor alle vormen van marketing en copywriting. Een goed geschreven verhaal dat je doelgroep niet aanspreekt zal weinig effect hebben. Wie weet wat het publiek wil, heeft altijd een voetje voor.
Voor je begint te schrijven, is het goed om even je doelpubliek duidelijk te omschrijven. Zo krijg je een beter beeld van de personen waarvoor je het verhaal opstelt. Een eenvoudige omschrijving op een blad papier is al verrassend behulpzaam.
Noteer kort voor wie je schrijft (man/vrouw, jong/oud, particulieren of B2B, job, interesses, manier van informatie verwerven, …) en wat het doel is van je verhaal (waarom zou je publiek dit moeten lezen/bekijken en wat is het resultaat?).
Kijk tijdens het werken aan je verhaal af en toe naar deze korte omschrijving en toets je verhaal aan je publiek. Gebruik je de juiste moeilijkheidsgraad? Gebruik je voor hen begrijpbare voorbeelden? Wordt je doel duidelijk? Gaan ze hier wat aan hebben?
Wil je je doelgroep verder uitdiepen, dan kan je zeker ook gebruik maken van zogenaamde ‘personas’. Een persona wordt in marketing omschreven als een samengestelde schets van een belangrijk segment uit je doelgroep. Personas worden gebruikt om content aan te bieden die zeer relevant en bruikbaar is voor die specifieke doelgroep.
Een persona is dus een semifictieve representatie van jouw ideale klant of luisteraar. Deze persona komt tot stand na onderzoek, maar kan ook deels op jouw bestaande expertise en kennis gebaseerd worden.
Op basis van marktonderzoek, analyse van bezoekersgegevens op je site, feedback van het sales team en zeker ook van gesprekken met klanten en mensen uit je doelgroep verzamel je belangrijke gegevens die een concreet beeld vormen van die groep: leeftijd, interesses, functie, verantwoordelijkheden, frustraties en verlangens, consumptiepatronen, informatiekanalen, …
Breng alle verzamelde informatie per klanttype samen in een overzichtelijke fiche. Geef de persona een naam en eventueel een foto, zodat die een echt ‘menselijk’ profiel krijgt en makkelijk is om in team naar te refereren. Je hebt nu een duidelijk beeld van de personen die je verhaal zullen horen of lezen, zodat je dat verhaal ook zeer gericht kan opstellen.
Niet zeker hoe je zo’n “buyer persona” opstelt? In de FIKZ handleiding persona schrijven vind je alle nodige info, voorbeelden en een gratis template om je snel op weg te helpen”
2 – Bepaal de kernboodschap
Of je verhaal nu één pagina is of twintig, tien minuten of zestig, het moet een duidelijke boodschap hebben. Stel deze kernboodschap scherp voor je het verhaal gaat uitwerken. Zo ben je zeker dat elk deel van je verhaal deze boodschap ondersteunt en verheldert.
Verkoopt jouw verhaal een product? Wil je mensen opvoeden of volgers aantrekken? Wil je jezelf als expert op de markt positioneren? Wil je een dienst uitleggen of pleiten voor een kwestie? Definieer altijd heel duidelijk het doel van je verhaal.
Probeer je verhaal in zes tot tien woorden samen te vatten. Lukt dat niet, dan heb je geen kernboodschap. Herwerk, schrap en verhelder tot je een duidelijke boodschap hebt waar je verhaal om draait.
Voorbeeld storytelling: Telfort
In dit vrolijke filmpje van de Nederlandse telecomprovider Telfort zie we hoe ex-miljonair Hans geen dure decoratieve elementen als Fabergé-eieren meer kan betalen. Geen probleem, hij lost alles op met slimme trucs en wat knutselwerk. Hoewel het merk Telfort nergens in beeld komt, brengt het wel ideaal hun waarden in beeld: je betaalt een lage prijs, maar met wat slimme oplossingen krijg je toch en prima resultaat… Niet alleen won de telecomaanbieder al diverse prijzen met deze campagne, de vlog-verhalen worden al zes jaar gemaakt, en de afleveringen halen vlotjes 500.000 kijkers. Schitterend toch?
3 – Bepaal welk soort verhaal je vertelt
Om te bepalen welk verhaal je gaat vertellen, moet je uitzoeken hoe je wil dat je publiek zich voelt of reageert als ze je verhalen horen, zien of lezen. Als je met je verhaal wil:
- Aanzetten tot actie, dan moet je verhaal beschrijven hoe een succesvolle actie in het verleden werd voltooid en uitleggen hoe lezers in staat zijn om dezelfde soort verandering te implementeren. Vermijd overdreven details of veranderingen in het onderwerp, zodat het publiek zich kan concentreren op de actie of verandering die je verhaal aanmoedigt.
- Vertellen over jezelf, vertel dan een verhaal met echte, herkenbare menselijke inspanningen, mislukkingen en overwinningen. De consument waardeert en verbindt zich met merken die op de markt komen met authenticiteit en storytelling is hierin zeker geen uitzondering.
- Waarden overbrengen, dan vertel je een verhaal dat aangrijpt in bekende emoties, personages en situaties, zodat lezers kunnen begrijpen hoe het verhaal van toepassing is op hun eigen leven. Dit is vooral belangrijk bij het bespreken van waarden waar sommige mensen het misschien niet mee eens zijn of niet begrijpen.
- Samenwerking stimuleren, vertel dan een verhaal dat lezers beweegt om dat verhaal te bespreken en met anderen te delen. Gebruik een situatie of ervaring waar anderen zich in kunnen herkennen. Een verhaal dat een “ik ook” gevoel oproept. Houd situaties en personages neutraal om de meest uiteenlopende lezers aan te trekken.
- Kennis overdragen of opleiden, dan kies je best voor een verhaal met een trial-and-error ervaring, zodat lezers kunnen leren over een probleem en hoe een oplossing werd ontdekt en toegepast. Bespreek ook andere alternatieve oplossingen.
Voorbeeld storytelling: Roularta Media Group
Roularta wou het wat duffe imago van zich afschudden en zichzelf presenteren als een zelfzekere en op-en-top digitale media groep. Ze kozen ervoor om hun oude imago te gebruiken als basis voor een filmpje gedragen door het deemoedig lachen met zichzelf om dan de nieuwe waarden ook echt in woord en beeld te brengen. Tot en met het “woordje van de CEO” en de obligate drone-shots met bedrijfslogo boven.
4 – Bepaal je call-to-action
Een call-to-action bepaalt de actie die je het publiek wil laten uitvoeren na het lezen. Bij het opstellen van de kernboodschap bepaalden we waar het verhaal over gaat. Nu definiëren we het gevolg daarvan. Als de boodschap overgebracht is bij het publiek, wat moeten ze dan gaan doen?
Wil je dat je lezers zich abonneren op een nieuwsbrief, een cursus volgen of een product kopen? Bepaal eerst zeer duidelijk met welke reactie je vindt dat je story resultaat heeft gehad. Dit zou in het verlengde moeten liggen van de kernboodschap. Als je weet welke actie je verlangt van je doelgroep, dan kan je veel makkelijker elementen inbouwen in je verhaal die leiden tot dat gedrag.
Bepaal ook wat je zal vragen aan je publiek aan het einde van je verhaal. Durf duidelijk te zijn. Veel conversie gaat de mist in omdat er geen duidelijke vraag wordt gesteld. Gebruik formulieren of buttons met een duidelijke vraag om de lezer meteen aan te zetten tot de gewenste actie.
5 – kies de beste drager voor je verhaal
Verhalen kunnen veel vormen aannemen. Sommige verhalen worden gelezen, sommige worden bekeken en andere beluisterd. Het gekozen verhaalmedium hangt af van het type verhaal en de middelen, zoals tijd en geld.
- Een geschreven verhaal wordt verteld via artikels, blogberichten of boeken. Deze bestaan vooral uit tekst met eventuele afbeeldingen. Geschreven verhalen zijn veruit de meest betaalbare, haalbare methode van storytelling, omdat je er geen dure apparatuur of hulp voor nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt is een tekstverwerkingsprogramma.
- Een gesproken verhaal wordt persoonlijk verteld, zoals een presentatie, een pitch of deelname aan een panel. Omdat deze verhalen “live” gebracht worden en dus niet meer herwerkt kunnen worden, vereisen gesproken verhalen doorgaans meer oefening en vaardigheid om boodschappen over te brengen en emoties op te wekken bij anderen.
- Een audioverhaal wordt hardop gesproken maar opgenomen – dat is wat het onderscheidt van het gesproken verhaal. Audioverhalen zijn meestal in de vorm van en podcast en met de huidige technologie is het maken van een audioverhaal betaalbaarder dan ooit.
- Een digitaal verhaal wordt verteld via verschillende media, zoals video, animatie, interactieve verhalen en zelfs games. Deze optie is zeer effectief voor zowel emotioneel aansprekende verhalen als voor actieve, visuele verhalen …. maar ook het duurst. Gelukkig speelt videokwaliteit een minder grote rol dan het overbrengen van een sterke boodschap.
Verhalen kunnen natuurlijk ook in allerlei andere vormen opduiken. Laatst zag ik deze geweldige visitekaartjes die werken met storytelling in een zeer beknopte vorm. Maar zelfs op een klein stukje papier kan je zonder veel tekst toch een emotioneel sterke boodschap overbrengen.
Een personal coach of diëtist die je een kaartje geven waar je de buik met een afscheurstrookje kan wegscheuren? Of een extra laag onder een sticker die het gewenste resultaat toont?
En wat dacht je van dit prachtig ontworpen kaartje van een plastisch chirurg dat creatief omspringt met uitgeknipte vormen en silicone? Je weet meteen waar het over gaat. Ik ben er ook vrij zeker van dat dit kaartje aan meer mensen getoond wordt dan een doorsnee visitekaartje.
Benieuwd naar meer mogelijkheden? Op reclameland.be vind je nog meer mooie voorbeelden.
6 – Schrijf
Tijd om de pen op papier te zetten en te beginnen aan je verhaal.
Met je kernboodschap, doelgroep, doelstelling en call-to-action al vastgesteld, zal het uitwerken van je verhaal veel vlotter verlopen en zorgen voor een beter resultaat.
Goede productverhalen zijn snapshots van een wereld die verbeterd is door gebruik te maken van het product of de dienst. Schrijf je verhaal en toon:
- Een probleem dat mensen hebben, dat jouw product of dienst kan oplossen.
- Een manier voor iemand om gemakkelijk toegang te krijgen tot dat product of dienst.
- Een wereld waarin jouw product of dienst het probleem heeft doen verdwijnen.
Onderzoek hoe je er voor zorgt dat je de traditionele verhaalstructuur volgt. Omdat we opgroeien in een wereld vol verhalen, herkennen de hersenen snel dat patroon en is je impact veel groter.
Voorbeeld storytelling: Renault en Volvo
Renault koos voor een rondje storytelling met in de hoofdrollen: oma Hilde, een Renault R4 en verloren sleutels. Klein beetje te ‘gemaakt’ misschien, maar zeer sterk in het meetrekken van Facebook volgers in het verhaal van Renault.
Ook het Zweedse automerk Volvo vertelt graag verhalen. Verhalen die veel minder plat commercieel zijn dan die hierboven van Renault. Zelfs op het abstracte af. Mooi beelden van Zweden worden begeleid door een lied. Af en toe rijdt een Volvo door het scherm, maar het is zeker geen overduidelijke publiciteit…
Vertrouw op gekende verhaalstructuren
Geef je verhaal daarom zeker een duidelijk begin, midden en einde. Werk ook met de gekende verhaalelementen zoals karakter, conflict en oplossing. Dat klinkt misschien moeilijk, maar gebruik eenvoudige formules om deze elementen naar een mooi verhaal te brengen:
- Het begin introduceert een personage met een probleem dat je product of dienst zal oplossen. Dat probleem is het conflict.
- Het midden toont een personage dat jouw oplossing overneemt. Dit is het hoogtepunt van de plot van je verhaal.
- Het einde laat zien dat het personage profiteert van het gebruik van de oplossing. Dat is de oplossing.
Deze storytelling formule is zeker niet uniek voor het vertellen van marketingverhalen. Het is de basisstructuur van zowat elk verhaal dat je ooit gehoord hebt. Denk aan het sprookje van Assepoester:
- Assepoester woont bij haar boze stiefmoeder en stiefzussen en droomt van een beter leven. (Begin – introduceert het personage en het probleem).
- Assepoester krijgt bezoek van haar feeërieke peettante en ontmoet haar prins op het bal, maar verliest een glazen schoentje. (Midden – introduceert de oplossing, drijft de plot).
- De prins gebruikt de glazen schoen om Assepoester te vinden, en ze leven nog lang en gelukkig. (Einde – de vruchten plukken van de oplossing, wat een gevoel van resolutie geeft).
Hoewel je misschien vindt dat dit enkel voor sprookjes werkt, is deze structuur ook makkelijk toe te passen voor je eigen commerciële verhalen. In grote lijnen een voorbeeld:
- Er was eens een bedrijfje met een mooi product, maar door meedogenloze, prijsdrukkende concurrenten is er bijna niemand meer die bij hen koopt. Het failliet van de zaak doemt op aan de horizon.
- Via een gesprek tijdens een netwerkevent beseft de zaakvoerder dat er naast shoppers voor lage prijzen ook consumenten zijn die zoeken naar hoogwaardige producten. Daar willen ze zeker wat meer voor betalen. Met goeie copywriting en marketing toon je je meerwaarde en vind je klanten in dit beter segment.
- Bedrijf werkt samen met FIKZ en via een contentmarketingcampagne groeit dat bedrijf nu 83% per jaar.
Voeg detail toe
Als je eenmaal je raamwerk hebt opgesteld, moet je details toevoegen die het context geven en authentieker maken.
Een verhaal zonder gepersonaliseerde gegevens creëert geen context en maakt uiteindelijk geen verbinding. Daarom heb je meer kans op interactie met een gepersonaliseerde e-mail en 10% meer kans om te converteren.
Kijk naar de persona die je opstelde voor je publiek. Zijn jouw klanten bezig met gezondheid of duurzaamheid? Vind een manier om dat te koppelen aan je verhaal. Zijn je klanten vooral ouders met jonge kinderen? Vind een manier om dat in je voordeel te gebruiken. Hebben je klanten te maken met een gemeenschappelijke strijd die zelfs niets met jouw product te maken heeft? Neem dat op de een of andere manier op in de plot. Het geeft context aan je merkverhaal en raakt je publiek op een emotionele manier.
Situatieschets
In romans vind je vaak uitgebreide beschrijvingen van een plaats of situatie. Door deze details kan je je als lezer een veel beter beeld vormen in je hoofd. Een beeld dat zorgt voor de juiste emotionele setting van je verhaal.
Beschrijf in je eigen verhalen dus ook met voldoende precisie de details. Waar situeert het verhaal zich? Kan je dat in duidelijke beelden vatten die lezers herkennen? Wat gebeurt er precies? Hoe voelt dat aan? Wat heeft de hoofdpersoon al geprobeerd?
Vraag je in ieder geval altijd af: zou je zelf geboeid zijn door het verhaal dat je hier vertelt?
Obstakels
Elke held overwint obstakels. Ridders verslaan draken, managers overleven PowerPoint sessies en tegenwerkende afdelingen. Als je van je verhaal een flauw één-tweetje maakt (dit was de situatie, zo hebben we het opgelost), dan kan je niet echt een enthousiaste reactie verwachten.
Probeer dus je publiek te boeien met een inleving in de situatie en problemen en leid ze langs de obstakels onderweg. Zo kunnen toehoorders zich inleven in je verhaal en gaan ze mentaal ook mee de obstakels overwinnen, zodat de oplossing voor iedereen een glorieus moment wordt.
Voorbeeld storytelling: Lego
In hun verhaal over het ontstaan en groot worden van Lego vertelt het bedrijf een aangrijpend verhaal over kwaliteit, kansen grijpen, tegenslag en miserie, blijven vechten en geloven. Verteld op een warme en menselijke manier. Als kijker leef je mee met 3 generaties speelgoedbouwers die obstakels overwinnen omdat ze geloven in wat ze doen.
Lego gebruikt wel vaker herkenbare verhalen voor hun “brand communication”. In onderstaande video bouwen zoon en vader aan eigen universum met lego-blokjes. De wolkenkrabber die ze uiteindelijk bouwen wordt een symbool van overwonnen obstakels, niet in het minste een generatiekloof.
7 – Deel je verhaal
Vergeet niet om je verhaal te delen en te promoten! Net als bij elk ander stuk inhoud is het creëren ervan slechts de helft van de strijd – het delen ervan moet je even serieus nemen.
Ook hier zou je al een goed idee moeten hebben van de kanalen die kan gebruiken uit je onderzoek van de doelgroep. Als je weet op welke sociale media je doelgroep zit, welke vakbladen ze lezen, of in welke netwerken ze zich begeven, dan weet je meteen waar je je verhaal moet gaan delen.
Afhankelijk van het medium dat je kiest, moet je je verhaal zeker delen via sociale media en e-mail. Daarnaast kunnen geschreven verhalen worden gepromoot op je blog, medium of via gastbijdragen op andere publicaties. Digitale verhalen kunnen worden gedeeld op YouTube en Vimeo. Op hoe meer plaatsen je je verhaal deelt, hoe meer engagement je van je publiek kan verwachten.
Benieuwd hoe je snel en goed een optimale persona maakt? Lees onze handleiding buyer persona’s met gratis template.