• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

FIKZ

Contentmarketing en copywriting

  • Home
  • Wat doet FIKZ
    • Contentmarketing
    • E-mailmarketing
    • Storytelling – klanten overtuigen met verhalen
    • Copywriting voor internet
    • SEO
    • Marketing automation
    • Inleiding gestructureerd schrijven
  • Nieuws
  • Contact

Google Analytics. Hoe zie ik of mijn site goed werkt?

Je bent hier: FIKZ / Analyse / Google Analytics. Hoe zie ik of mijn site goed werkt?

Zoals marketinglegende Peter Drucker zei: “als je het niet kan meten, dan kan je het niet verbeteren”. Zonder goede data is het onmogelijk om het resultaat van je SEO strategieën en marketingcampagnes op te volgen. Vraag is: hoe krijg je heldere cijfers en inzichten in je website? Enter Google Analytics.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis tool voor website-analyse. Dit platform van Google toont je wat er gebeurt op je website of app. Je installeert een klein JavaScript in de code van je website. Deze code plaatst een cookie in de browser van elke bezoeker. De cookies zenden een hit naar Google Analytics bij elke interactie, zodat alles nauwkeurig gemeten wordt.

  • Hoeveel bezoekers komen langs?
  • Hoe komen die bezoekers op jouw site terecht?
  • Wat doen de bezoekers? (bezochte pagina’s, tijdsduur, klikgedrag, downloads, …)
  • Wat werkt wel of niet goed?

Google Analytics genereert rapporten die je inzicht geven in je website en de gebruikers. Zonder een degelijke analyse van je website kan je moeilijk weten welke marketingcampagnes zorgen voor succes.

Het meest bekeken rapport van Google Analytics: aantal bezoekers

Google Analytics kan je bijna eindeloze data en rapporten geven. Toch kijkt de meerderheid van GA gebruikers vooral naar het verkeersvolume : het aantal bezoekers dat op je site komt.

Dat is niet zo verwonderlijk. Zeker bij nieuwe sites wil je graag meer bezoek. Want meer bezoek leidt tot meer conversies. Met een vlakke lijn op waarde 0 weet je dat je iets écht fout doet. Meestal betekent dit dat je GA code niet goed is ingesteld. (of je moet en wel bijzonder onaantrekkelijke site gemaakt hebben).

Bezoekers op je site geven je motivatie om verder te gaan. Telkens je merkt dat nieuwe pagina’s, downloads of campagnes zorgen voor meer bezoekers, krijg je de energie en het inzicht om nog beter te doen.

Welke informatie toont Google Analytics?

Dataverzameling

Google Analytics verzamelt data. Veel data. Zowat alles wat een bezoeker doet op je site wordt bijgehouden.

Google verwerkt eerst al deze data tot rapporten (in plaats van je een overdonderende log file te geven met duizenden lijnen). Bezoek wordt verdeeld in gebruikers en sessies. Sessies verzamelen paginabezoek, acties en tijd op een pagina. Met deze informatie kan je je een beeld vormen van de prestaties van je website.

Google Analytics rapporten

De gegevens worden getoond als grafische rapporten, zodat je snel een inzicht krijgt. Alle rapporten zijn een combinatie van dimensies en meetwaarden.

Google Analytics - rapport doelgroep (marketingbureau FIKZ Kortrijk)

Je kan erg veel rapporten bekijken. Enkele vaak gebruikte zijn:

  • Hoeveel mensen komen op mijn website terecht?
  • Welke pagina’s bekijken ze?
  • Welke landingspagina’s krijgen het meeste bezoek?
  • Welke zoekopdrachten gebruiken bezoekers om mijn site te vinden?
  • Hoe lang blijven surfers op mijn site?
  • Wat is de bounce rate voor diverse pagina’s en kanalen?
  • Hoe snel laden mijn pagina’s?

De basisinzichten via Google Analytics

Google Analytics deelt alle gegevens in rond vier grote blokken:

  • Realtime informatie (wie surft nu op mijn site)
  • Doelgroep (wie zijn mijn bezoekers? Aantal gebruikers, demografie, interesses, technologie)
  • Acquisitie (hoe komen bezoekers tot op mijn site? Bronnen, kanalen, campagnes)
  • Gedrag (wat doen bezoekers op mijn site? Content, zoekopdrachten, kliks)
  • Conversie (welke doelen behalen mijn bezoekers? Verkoop, registraties, sales funnels)

Hoe Google Analytics installeren?

Om te starten met Google Analytics moet je eerst registreren en een account aanmaken. Daarna plak je de code op je website. Hoe dat werkt hangt vooral af van het CMS (content management system) dat je gebruikt voor je website (zie verder).

Registreer bij Google Analytics met een Google account

Je heb een Google account (bijvoorbeeld een Gmail adres) nodig om een Google Analytics account aan te maken. Met deze login kan je dan aanmelden bij Analytics.

LET OP: houd controle over je Google Analytics

Denk even goed na als je nog geen Analytics of Google account hebt. Gebruik een Google adres dat je van plan bent om te blijven gebruiken en waar je volledig controle over hebt. Je kan wel makkelijk andere mensen toegang geven tot je Analytics (ook via hun Gmail adres), maar je kan het “admin adres” niet zomaar veranderen later.

Zet deze eerste stap ook zelf op (of laat het toch doen op jouw adres). Vaak zal een website bouwer voorstellen om je Google Analytics op te zetten onder hun Google account, zodat ze dit kunnen beheren voor jou. Maar als jullie ooit de samenwerking stopzetten, dan ben je ook de controle over je gegevens kwijt. Zet de account dus op onder je eigen adres en geef daarna toegang tot je marketingbureau.

Organisatie, Account, Property en Weergave

De informatie architectuur van Google Analytics zit mooi in elkaar maar kan bij een eerste gebruik verwarrend overkomen. Wat is het verschil tussen een organisatie, een account, een property en een view? In dit schema zie je de onderlinge verhouding. –

Google Analytics - account, property en view

De organisatie is het hoogste level, de gebruiker. Bij FIKZ is dit FIKZ. Een organisatie kan meerdere Analytics accounts beheren.

Account is de plaats waar je gegevens gaat verzamelen. Bij FIKZ is dat bijvoorbeeld FIKZ en accounts van klanten.

Een property is een website (Universal Analytics of UA) of een app (G4). Voor FIKZ is dat bijvoorbeeld de website fikz.eu. Elke property kan tot 25 views bevatten.

Een weergave of view is een concrete kijk op de cijfers. Die kijk kan verschillende invalshoeken hebben. Standaard worden er minstens twee gemaakt: één met de raw data, en één met filters die eigen verkeer en spamverkeer wegfilteren. –

Google Analytics - account, property en view

Een Google Analytics account aanmaken

Stap 1. Registreer bij Google Analytics

Ga naar Google Analytics en maak een account aan. Doorloop de registratie, ga akkoord met gebruiksvoorwaarden en je krijgt je eigen Google Analytics code.

Google Analytics - UA Code GA - tracking code voor website

Stap 2. Plaats de code op je website (of app)

Het Google Analytics script moet op elke pagina van je website komen. In de meeste moderne CMS platformen is er een handige manier voorzien om je JavaScript in de Header HTML van je pagina’s te krijgen. FIKZ werkt op WordPress als CMS met een Genesis Framework. Daar ziet deze integratie er zo uit.

Google Analytics - UA Code GA - tracking code in WordPress plaatsen

Andere platformen (Drupal, Wix, Shopify, …) werken op een licht andere manier. Wil je weten hoe het precies moet, zoek dan op Google naar “naam CMS” + “Google Analytics installeren”.

Stap 3. Kijk naar de resultaten

Zodra het script op je website staat, kan je het bezoek opvolgen.

Je website opvolgen met Google Analytics

Eenmaal de Google Analytics code loopt, kan je het bezoek aan je website bestuderen. In de rechterbovenhoek kan je kiezen welke periode je wil bekijken.

Google Analytics - periode instellen

Als je in het begin niet goed weet wat de cijfers willen zeggen, gebruik dan zeker de contextuele hulpfunctie van Google Analytics. Als je met je muis over een tekst hovert krijg je meteen meer uitleg over dat item.

Google Analytics -contextuele hulp

Als tekst of grafiek blauw zijn, dan zijn het hyperlinks. Klik er op en je krijgt meer duiding. Zo ga je bijvoorbeeld snel van algemeen dashboard naar demografie naar België naar een overzicht van steden naar Kortrijk. Op deze manier kan je snel verder onderzoeken wat je interesseert.

Wat je best kan doen de eerste keer is even overal kijken en klikken op de menu’s. Je ziet dan al snel hoe alles is opgebouwd en leert hoe diep de informatie van Google Analytics gaat.

Later kan je Google Analytics Dashboards maken om snel de cijfers te vinden die je vaak opzoekt.

Bezoekers, acties en sessies

In het begin zijn de termen van Google Analytics soms wat verwarrend. Wat is het verschil tussen een sessie en een paginaweergave. En vooral: hoe worden ze precies berekend? Ik zette het even in een klein overzichtelijk schema.

Google Analytics - FIKZ overzicht sessie, paginaweergave en acties

(De 30 minuten zijn de periode waarin Google Analytics wacht op eventuele nieuwe acties alvorens deze sessie als afgesloten wordt verklaard.

Acquisition, Behavior & Conversion: het ABC van Google Analytics

In het menu rechts zie je de hoofddelen van Google Analytics.

  • Real time
  • doelgroep
  • Acquisitie
  • Gedrag
  • Conversie

Real time rapport Google Analytics

Het realtime rapport is vrij eenvoudig. Het toont je wie er op dit moment op je site surft. Ik vind deze cijfers vooral interessant tijdens campagnes. Je zendt bijvoorbeeld een e-mailcampagne uit en kijkt dan of alles goed draait.

Het is natuurlijk leuk om te zien dat je campagne resultaat heeft, maar als je ziet dat er niets gebeurt, dan heb je ook een sterk signaal dat er iets fout liep met de links of verzending.

Doelgroep rapport in Google Analytics

Hier leer je meer over de bezoekers op je site. Natuurlijk de hoeveelheid (nieuwe) gebruikers en het aantal sessies. Maar ook de duur van hun bezoek en het aantal pagina’s dat ze bekijken.

Door verder te gaan in het menu, of door te klikken op de links, kan je dieper graven in deze cijfers, tot je een goed zicht hebt op je bezoek. — beeld 07 (GA doelgroep)

Acquisitie rapport in Google Analytics

Zoals de naam zegt, toont het acquisitierapport hoe je bezoekers tot op jouw site kwamen. Zijn het Google zoekopdrachten, evenementen met QR codes of e-mailcampagnes die het meeste resultaat genereerden?

Google Analytics - website development overzicht acquisitie FIKZ marketingbureau Kortrijk

Gedrag rapport in Google Analytics

In het gedragsrapport zie je hoe bezoekers interageren met je website. De cijfers rond aantal pageviews en lengte van bezoek zagen we al in de doelgroepanalyse, maar binnen de gedragsrapporten kan je makkelijk inzoomen om te kijken hoe bepaalde pagina’s scoren (in vergelijking met andere). Dit toont je op welk soort content je in de toekomst best kan inzetten.

Conversie rapport in Google Analytics

In dit rapport zie je hoe goed je bezoek converteert op je site. Met andere woorden: in hoeverre nemen ze de acties die jij wil? Deze analyse wordt bepaald door de doelen die je instelt.

Als je bijvoorbeeld instelt dat Google Analytics als doel moet bijhouden hoeveel mensen een whitepaper downloaden of zich registreren voor de nieuwsbrief, dan kan je hier perfect opvolgen welke campagnes zorgen voor het beste behalen van deze doelen. –

Google Analytics - website conversie meten voor marketing - FIKZ Kortrijk

Google Analytics Dashboards: snel kerncijfers ophalen

Zoals je ziet kan je erg veel gegevens halen uit Google Analytics. Dat is meteen ook een mogelijk nadeel. Je kan een hele dag grasduinen in de cijfers en er jezelf in verliezen.

Wat ik altijd aanraad is dashboards maken. Dashboards in Google Analytics verzamelen de kerncijfers die je vaak opzoekt, zodat je ze snel terugvindt.

Bepaal wat je écht wil weten

Om het bos door de bomen te blijven zien is het goed om eerst na te denken welke informatie voor jou cruciaal is. Wellicht wil je weten hoeveel bezoekers er op je site zijn.

Maar is het even belangrijk om te weten hoeveel van hen vrouwen tussen 30 en 40 jaar zijn met een interesse in technologie die langer dan 30 seconden op je site zaten?

Als dat je kerndoelgroep is, misschien wel en dan stop je ze best in je dashboard, zodat je ze met één klik bovenhaalt. Maar anders geldt het credo: het is niet omdat je de cijfers kan vinden dat ze ook belangrijk zijn. Vertrek vanuit jouw business en jouw doelen en bepaal dan wat belangrijk is om op te volgen.

Bij FIKZ maken we meestal meerdere dashboards voor bv. SEO, zoekwoordcampagnes, e-mailmarketing, site performance en linkbuilding. Met daarnaast nog een “Management Summary” dashboard met basiscijfers SEO, campagnes, top pagina’s, social media, verkoop, users en doelen.

Google Analytics - Voorbeeld FIKZ marketing Dashboard

Om een dashboard op te stellen klik je linksboven op Aanpassing/Dashboards en dan op “Maken”. Je krijgt dan een leeg canvas (of je begint met een template van iemand anders).

In dat canvas kan je dan alle cijfers verzamelen die je wil monitoren. Extra tip: als je niet elke dag of week naar je Google Analytics wil kijken, maar toch op de hoogte wil blijven van de prestaties van je site, maak dan een dashboard en laat het wekelijks naar je e-mailadres verzenden.

Zo krijg je bijvoorbeeld elke maandag een pdf in je inbox waarin je snel je kerncijfers ziet.

Klik hiervoor, als je in een dashboard bent, bovenaan op “E-mail” en vul geadresseerde, regelmaat en een bericht in.

Google Analytics Dashboards handleiding voor beginners

Meer leren over dashboards? Lees de handleiding Google Analytics Dashboards voor beginners!

Conclusie

Google Analytics is een zeer handig werkmiddel in je marketing toolbox. Het volledig ter gronde uitleggen en tonen vraag een volledig boek. Maar hopelijk zie je met deze uitgebreide inleiding de mogelijkheden en kan je aan de slag met de handige inzichten, tips en dashboards.

En zoals steeds: als je graag wat hulp krijgt, dan kan je die steeds vragen via ons contactformulier.

Veel inzichten toegewenst met je analyses! (Voor meer inspiratie kan je je ook inschrijven op onze nieuwsbrief hieronder).

Categorie: Analyse/ Content Marketing/ Conversie/ website Tags: analytics/ content marketing/ conversie/ google/ marketing/ website

Previous Post: « Campagne URL’s: hoe gebruiken?
Next Post: Ghostwriter: publiceer je eigen boek zonder zorgen »

Primary Sidebar

Recente FIKZ klanten


Copywriting en website voor retail robot ShelfiePro

Marketing voor B2B software developer. FIKZ schreef slogans, productpagina’s en overtuigende copywriting voor de ShelfiePro Retail Robot. Ook ontwikkelden we een meertalige website die eenvoudig te onderhouden is door de klant zelf.

Verder Lezen

Copywriting voor website witblad interieurarchitecten

De Interieurarchitecten van witblad zochten betere copywriting voor hun website. Tekst die net zo helder, functioneel en uitgepuurd was als hun eigen werk. Van slogan tot bedrijfsinformatie.

Verder Lezen

Een boek schrijven: FIKZ was ghostwriter voor Symo

Een boek schrijven is een fantastische vorm van marketing. Maar niet iedereen schrijft even vlot. Dan kan een ghostwriter je snel helpen! FIKZ schreef een praktisch handboek over marketing met parasols voor merken uit food & beverage.

Verder Lezen

Persbericht en bio voor muziekgroep Douro

Toen popduo Douro klaar stond om vanuit West-Vlaanderen de wereld te veroveren, wisten ze dat ze enkele sterke teksten nodig zouden hebben. Onder andere een biografie en een persbericht om het nieuws te halen. Copywriter to the rescue!

Verder Lezen

Conversie-optimalisatie en contentmarketing voor Black Lion

Om hogere conversie te halen, klopte Black Lion aan bij FIKZ voor een diepgaande analyse en een praktisch plan voor contentmarketing. Vanuit klanteninterviews, Google Analytics, Hotjar en zoekwoordanalyse stelden we klantengroepen en hun wensen scherp. Die wensen distilleerden we tot een content mapping en content calender voor duidelijke, to-the-point en overtuigende communicatie.

Verder Lezen

Marketingadvies, copywriting en website voor JR Panelbuilding

Bouwer van elektrische borden JR Panelbuilding vroeg aan FIKZ om prospects te overtuigen met een heldere folder. Met plezier verzorgden we de copywriting en vulden de flyer aan met een duidelijke en frisse website en e-mails. Zo legden we een soliede basis voor toekomstige marketingplannen en groei.

Verder Lezen

Marketing consultancy voor C.S.B Waste Solutions

Op zoek naar vergroting van hun marktaandeel zocht C.S.B. Waste Solutions uit West-Vlaanderen naar hulp bij de marketing. FIKZ deed consultancy rond de site (kernboodschap, flow van de site, conversie) en zorgde voor copywriting voor site, magazine-artikels en e-mails. Na de marketingacties analyseerden we ook via Google Analytics de impact.

Verder Lezen

Contentmarketing en interim marketing voor Phaer

FIKZ hielp technologiebedrijf Phaer met het opstarten van strategische contentmarketing. Op basis van een heldere positionering en waardepropositie werd een exclusief evenement georganiseerd als fundament van een gericht communicatieplan. Het seminarie bood ook een rijke bron van inspiratie voor toekomstige contentmarketing.

Verder Lezen

Opleiding e-mailmarketing voor Voka

Voka vroeg FIKZ om een praktische workshop e-mailmarketing te geven. Want voor wie het handig aanpakt hoeft e-mail niet zo ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Het geheim zit in een doordachte strategische aanpak en wat slimme trucjes. Van adreslijst over storytelling, foto’s, CTA tot testen en automatiseren. Praktische tips voor een efficiënte aanpak.

Verder Lezen

Crowdsourcing pitch voor Unicorn Flavors

Kan je je nog het geluid herinneren van de ijskar die tinkelend door de straten rijdt? Een geluid dat je terug flitst naar de zomers uit je jeugd. FIKZ schreef teksten voor Unicorn Flavours. Kort en krachtig, maar toch met genoeg emotie en storytelling om de nodige centen samen te krijgen voor de productie van het ijs.

Verder Lezen

Copywriting en marketingadvies voor Inside Out!

FIKZ onderzocht de Unique Selling Points en de bedrijfsboodschap van Inside Out! als basis voor copywriting voor de website. Teksten voor het web die duidelijk zijn, maar toch het unieke karakter blijven uitstralen. Vanuit 15 jaar ervaring hielpen we ook met de algemene marketing. E-mailcampagnes, Facebookpagina en communicatieflow.

Verder Lezen

Workshop schrijven voor stedelijk onderwijs Stad Antwerpen

FIKZ lichtte de verslaggeving van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen door, met bijzondere focus op de evaluaties van de visitatiecommissies. De grondige studie mondde uit in een leidraad die schrijvers van die verslagen helpt om duidelijk en gestructureerd te communiceren en wollige of omslachtige visitatieverslagen te vermijden. FIKZ gaf meteen ook een praktische workshop handelingsgericht schrijven.

Verder Lezen

E-mailmarketing Bosdroom

Nele droomt van een bos. FIKZ schreef met plezier een uitnodiging voor het startevenement. Een e-mail om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor de eerste winterwandeling. Om letterlijk mee te stappen in het project, te genieten van de natuur en achteraf bij een drankje en een pannenkoek mee te dromen van een bos voor iedereen.

Verder Lezen

Teksten site Devriese & Demeulemeester

Zelfs als je nieuwe site enkel een ‘online visitekaartje’ wordt, is het toch belangrijk om sterke copywriting in te zetten. Klaar voor Google én lezers. Devriese en Demeulemeester wordt door een duidelijk value proposition nu snel gevonden in Google en bezoekers krijgen meteen duidelijke informatie die vertrouwen geeft. Wat in de sector van verzekeringen zeker geen overbodige luxe is.

Verder Lezen

Copywriting voor PegusApps

FIKZ verzorgt copywriting voor PegusApps. Zo schreven we onder andere business cases, persberichten, teksten voor een commerciële mailing en meerdere artikels voor hun “insights” blog. Want mooie projecten stralen wel hun waarde uit, maar een beetje extra communicatie kan nooit kwaad!

Verder Lezen

Bruikbare tips voor betere communicatie en meer omzet? Ontvang ze maandelijks in je inbox!

FIKZ respecteert je privacy - we zenden geen spam en geven nooit je adres door aan derden

Footer

Meer bezoekers

  • SEO
  • Copywriting
  • Contentmarketing

Betere Leads

  • Emailmarketing
  • Contentmarketing
  • Marketing Automation

Tools & Tips

  • Tips voor meer omzet
  • Blog
  • Downloads
  • E-mail
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
Disclaimer | Privacy
FIKZ bv · Aalbeeksesteenweg 90, 8500 Kortrijk · +32496706240 · info at fikz punt eu · BE 0635.936.156

Copyright © 2023 FIKZ