Als bedrijf ben je verplicht om een aantal gegevens klaar en duidelijk op je website te plaatsen. Zo kunnen bezoekers steeds zonder twijfel zien met wie ze precies te doen hebben. Deze informatie gaat verder dan enkel het logo en een contactadres.
Deze gegevens moet je meedelen:
- Je handelsnaam en ondernemingsnummer.
- Contactgegevens: geografisch adres waar je gevestigd bent, telefoonnummer en e-mailadres. (Wie handelt voor rekening van een andere onderneming is verplicht ook naam en adres van die onderneming te voorzien). Heb je een hoofdkantoor of maatschappelijke zetel op een ander adres? Dan moet je ook daarvan het adres meedelen.
- Ondernemingsnummer of btw-nummer voor wie onderworpen is aan btw.
- Ben je onderworpen aan een vergunningstelsel, vermeld dan ook de contactgegevens van de “toezichthoudende autoriteit”.
- Vrije beroepen moeten ook de beroepsvereniging waarbij ze zijn ingeschreven meedelen.
- Gebonden door gedragscodes? Vermeld ze, samen met de manier waarop ze elektronisch kunnen worden geraadpleegd.
De wetgeving zegt dat deze informatie steeds aanwezig moet zijn op de website en gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk moet zijn (bv. via een hyperlink vanaf elke pagina).
Waar veel bedrijven ook niet bij stilstaan is dat deze informatie ook klaar en duidelijk op de Facebook business page van je bedrijf moet staan.
Vaak gebruiken sites contactformulieren waarmee bezoekers contact kunnen opnemen met het bedrijf achter de site. Ook hieraan verbindt het Wetboek van economisch recht enkele regels (zeker als het contactformulier het emailadres vervangt):
- Ook het contactformulier moet “gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk” moet zijn. Dit kan door een link ernaar te plaatsen op elke pagina van de site.
- Het formulier moet een veld bevatten dat de gebruiker vrij kan invullen. Gebruik dus niet enkel selectievakjes met keuzes of vaste onderwerpen.
- Het formulier moet de mogelijkheid bieden om bijlagen toe te voegen.
- Wanneer het formulier wordt verzonden, moet er onmiddellijk een ontvangstbericht verstuurd worden naar het e-mailadres van de gebruiker, waarin de volledige inhoud van het bericht wordt weergegeven. (als je dat wil mag je hier wel een no-reply adres gebruiken – een werkend adres wordt wel aangeraden!).
Verkoop je ook online?
Wie online verkoopt, wordt gevraagd om nog een aantal extra zaken te voorzien. Zo moet de volgende wettelijk verplichte informatie op site en Facebook pagina staan:
- De totale prijs.
- De belangrijkste kenmerken en voorwaarden van de producten of diensten.
- Algemene verkoopsvoorwaarden.
- De wijze van betaling en levering.
- De duur van de overeenkomst, en de eventuele opzegvoorwaarden.
- Een ondubbelzinnige formulering op knoppen die de verkoop starten, zoals “bestelling met betalingsverplichting”.
- Een modelformulier voor terugsturen van niet gewenste producten (herroeping)
Zeker spelen? U vindt alle informatie over de verplichtingen bij verkoop via internet op de website van de FOD Economie.
Ook inhoudelijk sterke informatie aanbieden? Kijk dan even bij contentmarketing.