Alles wat je wilde weten over Google zoekopdrachten
Een van de grootste frustraties van marketeers is het gebrek aan gegevens van Google en andere zoekmachines over het gedrag van gebruikers op hun platformen. Af en toe onthult Google wat moeilijk te interpreteren gegevens over de zoekopdrachten van het afgelopen jaar. Maar deze cijfers zijn niet specifiek genoeg om echt nuttig te zijn.
Dit soort gegevens helpt ons om te kiezen waar we marketingcenten best kunnen inzetten, maar tot nu toe waren deze gegevens ergens tussen moeilijk en onmogelijk in te schatten. De mannen van Moz wilden betere inzichten en werkten samen met clickstream dataproviders als Jumpshot om de geheimhouding van Google te omzeilen en de gegevens zelf te bekijken.
Clickstream monitoring gebruikt software die alle bezochte pagina’s in een browsersessie registreert. Ze anonimiseren en aggregeren deze gegevens, en maken vervolgens delen ervan beschikbaar voor onderzoek of gebruik in producten of via API’s. Ze crawlen dus niet op Google (of andere sites) zelf, maar zien het precieze gedrag van mensen als ze surfen of zoeken op het internet.
Een grootscheeps onderzoek van meer dan zes maanden leverde een schat aan informatie op waar je als marketeer goede inzichten uit haalt als basis voor verdere acties. Hierbij enkele van de belangrijkste inzichten.
Hoeveel zoekopdrachten verwerkt Google maandelijks?
Gemiddeld zijn er 3,4 zoekopdrachten per dag per zoeker. Als we dit cijfer (van de data waar JumpShot beschikking over heeft – toch een paar miljoen gebruikers dus vrij statistisch verantwoord) veralgemenen is de schatting dat er maandelijks tussen 40-60 miljard opzoekingen zijn op Google.com in de V.S. Wereldwijd dus nog een stuk meer.
Hoe lang duurt de gemiddelde Google zoeksessie?
Vanaf het moment van de eerste zoekopdracht tot het laden van de zoekresultatenpagina en de selectie van de resultaten, plus een eventueel terug-klikken naar die SERP’s en de selectie van nieuwe resultaten, duurde de gemiddelde sessie iets minder dan 1 minuut. Als dat lang lijkt, vergeet dan niet dat sommige zoeksessies meer dan een uur kunnen, wat het gemiddelde sterk omhoog trekt.
Hoeveel procent van de gebruikers voert een of meer zoekopdrachten uit op een bepaalde dag?
En vrij opvallend resultaat: van de miljoenen actieve (Amerikaanse) surfers die Jumpshot heeft gemonitord, heeft slechts 15% ten minste één of meer zoekopdrachten per dag uitgevoerd. 45% heeft minstens één query per week uitgevoerd en 68% heeft die maand één of meer queries uitgevoerd.
Dit duidt er op dat er nog steeds een enorme hoeveelheid groeimogelijkheden zijn voor Google. Als ze mensen nog meer afhankelijk kunnen maken van zoekopdrachten en de informatiestroom en de behoeften van mensen ten opzichte van zoekmachines kunnen vormgeven, hebben ze nog veel ruimte om de hoeveelheid zoekopdrachten uit te breiden.
Welk percentage van zoekopdrachten resulteert in een klik?
Google beantwoordt veel vragen zonder dat je moet klikken. Van zoekopdrachten als “Weerbericht Brussel” tot meer gecompliceerde zoekopdrachten zoals “boeken van Hugo Mathijssen” of “hoe framboosvlekken verwijderen” probeert Google om je die extra klik te besparen – en dat lijkt vrij goed te lukken.
66% van de afzonderlijke zoekopdrachten resulteerde in één of meerdere klikken op de resultaten van Google. Dat betekent dat 34% van de zoekopdrachten geen enkele klik krijgt. Als we kijken naar alle zoekopdrachten (niet alleen verschillende), verschuiven die procenten naar een 60/40 opdeling. Het valt te verwachten dat we we na verloop van tijd steeds dichter bij het oplossen van de helft van de zoekopdrachten door Google komen, zonder een klik. Net geen 1 procent van de klikken gaat naar een map of locale listing.
Welk percentage klikken op Google-zoekresultaten gaat naar AdWords/betaalde advertenties?
Van de unieke zoekopdrachten in Google resulteerde slechts 3,4% in een klik op een (betaalde) AdWords advertentie. Als we dat uitbreiden naar alle zoekopdrachten, daalt het aantal tot 2,6%. Geen wonder dus dat Google creatief moet worden met het verbergen van de advertentie-indicator in de SERPs.
Hoeveel clicks op Google-zoekresultaten gaat naar links in de Knowledge Graph?
Kennispanels zijn zeer populair in de resultaten van Google: ze verschijnen in ongeveer 38% van de zoekopdrachten. Maar ze lijken niet zo populair bij de zoekers, want panels krijgen slechts 0,5% van de clicks. Echt verwonderlijk is dat echter niet: deze kennispanels (Knowledge Graphs) helpen vooral bij het bieden van snelle antwoorden aan zoekers en leiden dus minder tot een klik.
Welk percentage clicks op Google gaat naar afbeeldingsblokken?
Het aantal kliks op beelden is vrij opvallend in dit onderzoek: afbeeldingen krijgen 3% van alle Google-zoeklicks.
Dit gebeurt wellicht omdat mensen op een natuurlijke manier door beelden worden aangetrokken en omdat Google klikgegevens gebruikt om beelden weer te geven die het meeste engagement opleveren. Zorg er dus voor dat je afbeelding niet allen perfect geoptimaliseerd is voor SEO, maar ook visueel sterk de aandacht trekt.
Welk percentage clicks op Google-zoekresultaten gaat naar YouTube?
Technisch gezien komt het maar zelden voor dat een video van een andere aanbieder (meestal Vimeo) direct in Google’s SERP’s verschijnt. Meer dan 99% van de video’s in Google is afkomstig van YouTube.
Video’s maken 6,3% uit van de resultaten, net iets minder dan tweets. Het engagement van YouTube is wel een stuk sterker: 1,8% van alle clicks bij de zoekopdrachten gaat naar video. Het mag duidelijk zijn dat YouTube goede resultaten boekt in zoekmachines.
Hoeveel clicks op Google-zoekresultaten gaat naar Google Shopping?
De Google Shopping advertenties zijn vrij aantrekkelijk – de beelden zijn sterk, de adverteerders besteden duidelijk veel moeite aan CTR optimalisatie, en de resultaten weerspiegelen dit.
Google Shopping resultaten staan in 9% van de queries, terwijl die 0,55% van alle clicks opleveren.
Welk percentage zoekopdrachten zit bij welke grote spelers?
De 10 grootste (in de V.S.) in volgorde:
- Google.com 59,30%
- Google Beelden 26,79%
- YouTube.com 3,71%
- Yahoo! 2,47%
- Bing 2,25%
- Google Kaarten 2,09%
- Amazon.com 1,85%
- Facebook.com 0,69%
- DuckDuckGo 0,56%
- Google nieuws 0,28%
Opvallend: er wordt verrassend veel gezocht op beelden (27% van alle zoekopdrachten!) Maar niet alleen dat is een verrassing. Bing en Yahoo! combineren samen nog geen tiende van het zoekvolume van Google.com. Facebook valt bijna in het niets wat betreft zoekopdrachten.
Wat is de verdeling van de zoekopdrachten over trefwoorden?
De long tail is nog steeds erg lang, met een enorme hoeveelheid zoekvolume dat plaatsvindt in trefwoorden buiten de top 10 miljoen meest gezochte zoekopdrachten. Bijna 25% van alle zoekvolumes vindt zelfs buiten de top 100 miljoen trefwoorden plaats!
Hoeveel woorden gebruiken desktop en mobiele zoekers in query’s?
Een typische zoeker gebruikt gemiddeld 3 woorden in een zoekopdracht. Desktopgebruikers hebben een iets langere zoeklengte door een iets groter aandeel zoekopdrachten van 6 woorden of meer dan mobiel (16% voor desktop versus 14% voor mobiel). Maar erg veel scheelt het allemaal niet.
Welk percentage van de vragen wordt als vragen geformuleerd?
Nog een leuke! Voor deze gegevens gebruikte Jumpshot alle vragen die begonnen met de typische “Wie”, “Wat”, “Waar”, “Wanneer”, “Waarom”, “Hoe” en “Ben” (bijv. ben ik verplicht om…?) en “Zijn/zullen/gaan” (bijv. Gaat het morgen regenen?). De gegevens toonden aan dat 8% van de zoekopdrachten als vragen zijn geformuleerd.
Wat is het verschil tussen betaalde versus organische CTR op mobiel in vergelijking met desktop?
Er werd altijd al vermoed dat de Click-trough-ratio op mobiele toestellen lager is dan op desktops, en dat werd nu bevestigd.
Voor mobiele apparaten resulteert 40,9% van de Google-zoekopdrachten in een organische klik, 2% in een betaalde klik en 57,1% in helemaal geen klik. Voor desktop toestellen resulteert 62,2% van de zoekopdrachten van Google in een organische klik, 2,8% in een betaalde klik en 35% in geen klik. Dat is een vrij groot verschil dat ook aantoont hoeveel meer mogelijkheden er nog zijn met SEO in vergelijking met PPC. SEO geeft zowat 20 keer meer verkeer dan PPC op zowel mobiel als desktop.
We kunnen dus zeker niet zeggen dat mobiel surfen de dood van SEO inluidde, of dat de SERP functionaliteit zorgde voor de door van SEO (of dat gelijk wat het einde betekende van SEO).
Welk percentage zoekopdrachten op Google leidt ertoe dat de zoeker zijn zoektermen wijzigt zonder op de resultaten te klikken?
Een bekend gegeven: je zoekt, maar je vindt niet wat je zoekt. Dus wijzig je je zoektermen, of klikt u op een van Google’s “Zoekopdrachten gerelateerd aan…” onderaan de pagina. Maar hoeveel zou dit gebeuren?
Het antwoord is: verrassen veel! Tot 18% van de zoekopdrachten leidt tot een wijziging in de zoekopdracht. Niet verwonderlijk dus dat Google werkt met “gerelateerde zoekopdrachten”.
Welk percentage clicks op niet-Google eigendommen in de zoekresultaten gaat naar een domein in de top 100?
De vraag leeft of zoekopdrachten en SEO meer en meer “winner-take-all” markten aan het worden zijn. Dat lijkt uit dit onderzoek nog mee te vallen: 12,6% van alle Google-kliks gaat naar de top 100. De overige 87,4% gaat naar sites in het midden en long tail van de zoekverkeerscurve.
Bron: https://moz.com/blog/state-of-searcher-behavior-revealed