Voor wie is marketing automation?
Marketing automation helpt bedrijven om multichannel te communiceren op een zeer efficiënte manier. Door slimme segmentatie van doelgroepen en automatisatie van boodschappen houden ze gepersonaliseerd contact met prospects en klanten. Zonder uren te verliezen in hun inbox en op social media.
Waarom marketing automatisatie gebruiken?
Bij marketing automation voer je je contentmarketingstrategie zo efficiënt mogelijk uit. Je stuurt niet zomaar dezelfde mail naar iedereen in je adresbestand, maar focust op de customer journey. Afhankelijk van het stadium waarin je contact zich bevindt (oriëntatie, overwegen en informeren, beslissing, opvolging) ga je gericht informatie delen die hierop inspeelt. Zo creëer je maximale waarde voor de ontvangers, die de informatie vinden die op dat moment voor hen belangrijk is. Ze bouwen zo een goede band op met je merk en zullen je sneller vertrouwen bij een (toekomstige) aankoop.
Ook voor jou zelf is marketing automation zeer informatief. Omdat je kan opvolgen wat de prospects doen, segmenteren ze zichzelf in de verschillende fases van de sales funnel. Je kan hun traject volgen van gewone bezoeker aan je site, over het inwinnen van contactgegevens en opvolgen van zoekopdrachten tot “sales qualified lead”. En het mooiste van al? Eens je automatisatie is opgezet doen je bezoekers zelf het grootste deel van het werk. De rest gebeurt automatisch.
Hoe werkt marketing automation?
Gericht op de fases in de aankoopbeslissing (de al aangehaalde customer journey) plaats je triggers op je site en social media. Denk bijvoorbeeld aan een e-book of een onderzoeksrapport dat geïnteresseerden kunnen krijgen in ruil voor hun e-mailadres. Het geautomatiseerd systeem zendt een e-mail met de beloofde informatie naar dat adres en koppelt het adres meteen ook aan die persoon in de database.
Op basis van “leadscoring” (toekgekende punten of labels afhankelijk van de opgevraagde informatie en het aantal bezoeken of kliks op je site) komen die contacten ook in geautomatiseerde campagnes terecht. Weet je door hun gedrag dat ze geïnteresseerd zijn in zonnepanelen? Stuur ze dan bijvoorbeeld een overzichtelijke analyse met de terugverdientijd voor een nieuwe installatie. Twee dagen later opgevolgd door een korte vraag of ze de informatie kregen die ze zochten, samen met een link naar een overzicht van alle geldende premies en kortingen. Enkele dagen later krijgen de mensen die op die link klikten misschien een video testimonial van iemand die al panelen legde? De mogelijkheden zijn bijzonder breed.
Je helpt hen informatie inwinnen (waarbij je jouw sterktes extra in de verf zet), begeleidt hen doorheen hun aankoopproces (“lead nurturing”) en plaatst jezelf op hun radar als betrouwbare partner. Dat je intussen een hoop informatie inwint over hun interesses en voorkeuren is mooi meegenomen.