• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

FIKZ

Contentmarketing en copywriting

  • Home
  • Wat doet FIKZ
    • Contentmarketing
    • E-mailmarketing
    • Storytelling – klanten overtuigen met verhalen
    • Copywriting voor internet
    • SEO
    • Marketing automation
    • Inleiding gestructureerd schrijven
  • Wie zijn we
  • Nieuws
  • Contact

Een goede vacature schrijven – zo doe je dat!

Je bent hier: FIKZ / Blog / Een goede vacature schrijven – zo doe je dat!

De oorlog om talent woedt hevig. Sterke kandidaten komen niet zomaar je vergaderruimte binnengevlogen, je zal ze moeten lokken. Maar hoe schrijf je een goeie vacature? Een vacaturetekst die snel opvalt en gevonden wordt, maar die liefst enkel de passende kandidaten aantrekt. FIKZ geeft je 9 praktische tips voor het opstellen (en verspreiden) van een goede vacature.

1. Weet wie je zoekt

Zoals voor alle copywriting is inzicht in doel en doelgroep van groot belang. Als je niet precies weet wie je zoekt, dan is het moeilijk om een goede jobadvertentie te schrijven. Lijst dus eerst duidelijk op welk profiel je zoekt.

  • Wat is precies de functie?
  • Welke kennis is vereist, wenselijk of mooi meegenomen?
  • Welk werk moet de nieuwe medewerker uitvoeren?
  • Welke persoonlijkheid zou best passen in het team?

Goeie vacatures zoeken gericht

Ga voor elke vraag na waarom die belangrijk is en hoe je die best in een zin kan zetten.

Hoe concreter en duidelijker, hoe aantrekkelijker de vacature wordt. Wil je teveel goede eigenschappen van de ideale kandidaat in je vacature stoppen, dan komt die al snel onhaalbaar of zelfs ongeloofwaardig over.

Denk ook na over holle woorden als ‘flexibel’, ‘loyaal’, ‘marktconform loon’ of ‘jong en dynamisch’. Iedereen interpreteert die anders en ze voegen weinig toe aan je advertentie. Ga na of je er een duidelijkere invulling aan kan geven. Misschien wil flexibel zeggen dat je één weekend op vier gaat werken? Dat je een jong en dynamisch bedrijf bent wordt duidelijker door de manier waarop de vacature is opgesteld dan door het woord zelf er in te plaatsen. Kies voor concreet, eenvoudig en duidelijk taalgebruik.

Niet zeker over je doelpubliek? Werk met een persona!

2. Spreek duidelijk en in de taal van de sollicitant

Vacatures verschijnen niet enkel in een regionale weekendkrant. De zoektocht naar een nieuwe baan begint meestal met een Google-zoekopdracht. Je kan dus maar best de functienaam gebruiken waar jouw ideale kandidaat op gaat zoeken. De Keyword Planner van Google toont je de meest gezochte termen.

Ook in de vacature zelf gebruik je daarom duidelijke en veelgebruikte zoektermen. Hoeveel werkzoekers zouden hun zoektocht beginnen met  “getalenteerde duizendpoot” of “enthousiaste medewerker M/V”? Wees ook duidelijk in wat je zoekt. Een “zelfstartende consultant”; is dat een financieel consultant, een communicatie-expert of een managementadviseur? En een “installateur van elektrische installaties”, wat doet die precies? Iemand die een job wil als poetshulp in bedrijven, zoekt die ook op vacatures met de titel “Floor Manager”?

Een goede vacature is herkenbaar

Denk na hoe je zelf zou googelen voor deze functie. Welke zoektermen zou je gebruiken? Welke zoekwoorden proberen je kennissen of collega’s? Kies voor de meest gebruikte en duidelijkste termen en plaats die zowel in de titel als in het begin van je vacaturetekst. Heb je toegang tot de metadata, zet de ideale zoekwoorden dan zeker ook daar.

Onderzoek toont aan dat vacaturelezers zich in minder dan 50 seconden een beeld vormen van je job. In die eerste seconden moet het gebeuren. Geen wollige verhalen dus, maar recht door zee.

Herlees je tekst ook en zoek naar woorden met onbedoelde negatieve bijklanken. Als je schrijft “de kandidaat dient te beschikken over het diploma…”, dan zorg je voor een afstandelijk wat neerbuigend gevoel. Je kan beter schrijven “je behaalde …” of, als het past een nog lossere stijl: “je hebt een rijbewijs of zak en durft het gebruiken”.

Een interessant weetje uit onderzoek van Textio (zie ook verder) is de verhouding tussen “jij” en “wij” in de ideale vacature. Gebruik ongeveer evenveel jij-verwijzingen als wij-woorden.

Hoeveel wij en jij staan er in een goede vacature?

3. Zorg voor wat sprankel

Kies voor actieve taal. Passieve zinnen zijn lastiger om te lezen (passieve zinnen zijn constructies met onnodige hulpwerkwoorden zoals “je zal worden ingezet bij” in plaats van “je start bij” ). Actieve zinnen voelen vlotter aan en spreken de surfer meer aan. Ook tangconstructies waar de betekenis maar duidelijk wordt op het einde van de zin halen de vlotheid uit je tekst.

Ook in vacatures mag je gerust wat eigen stijl leggen. Wat voelt frisser aan? “Je krijgt een marktconforme verloning en komt terecht in een modern bedrijf met een jong en dynamisch team” of “ Wat krijg jij in ruil? Een gezonde onderneming met weinig verloop die bruist van de enthousiaste collega’s. Zij stomen jou klaar voor je job en nemen je mee naar de karting, bbq en fitness. Een mooi salarispakket maakt het helemaal af. Trek je ons mee met je talent? Dan groei je snel door!”

Durf de sollicitant aan te spreken en vragen te stellen. Dat zorgt ook voor een vlottere tekst. “Wij zoeken een verantwoordelijke ploegbaas” klinkt anders dan “Droom je ervan om een team technici te coachen? Om samen met hen prachtige resultaten te boeken bij de klant?”

Ook beeldrijke taal helpt. “U bent verantwoordelijk voor de operaties en controleert het team” kan herwerkt worden tot “Met je adelaarsblik houd je overzicht”.

Als je de vacature kort en to-the-point houdt, dan oogt die ook fris. Maak er iets moois van, maar ga niet uit de bocht. Houd de advertentie geloofwaardig en pomp niet op tot het niet meer authentiek klinkt.

4. Jaag de digitale scanners niet weg

Wie schrijft voor het internet weet dat de lezers daar scanners zijn. Ze vliegen diagonaal door je teksten op zoek naar interessante kernwoorden. Kom dus snel tot de kern van de zaak. Ook in sterke vacatureteksten gebruik je de “omgekeerde piramide techniek”: zet het belangrijkste meteen bovenaan en wijd daarna verder uit.

De functieomschrijving komt bovenaan, net onder de functienaam. Voor de duidelijkheid, maar ook omdat Google in zoekresultaten enkel de eerste 155 tekens toont. Kan je in deze 155 tekens de interesse wekken, dan is de kans dat zoekers doorklikken veel groter. (Dit is ook een reden om de vacature niet enkel als foto van een gedrukte advertentie of in pdf versie te publiceren op je site).

Een goede vacature kan je scannen

Het is niet toevallig dat het overgrote deel van vacatures in bullet points is uitgewerkt. Lezers moeten dan niet de vereiste voorwaarden uit de tekstsoep vissen. Gebruik waar mogelijk korte, krachtige zinnen, met het kernwoord vooraan in de zin. Liefst niet meer dan 7 per onderdeel met een samenvattende hoofding of tussenkopje.

Gebruik die tussenkopjes ook om je tekst te activeren en personaliseren. “Functie:” kan duidelijker, vlotter en SEO-vriendelijker herschreven worden. Bijvoorbeeld: “Als onderhoudstechnieker ziet je dag er zo uit…”

Ook bij vacatures loont het om snel een antwoord te geven op de “5 W’s”: wie, wat, waar, waarom en wanneer. Welke vaardigheden worden gezocht, wat houdt de job precies in, waar wordt de job uitgeoefend, wanneer precies en waarom moet de sollicitant bij jou komen werken?

5. Het schaap met 5 poten

Als de jobzoeker gebeten is door je eerste regels, leest hij of zij verder. Houd dan ook de aandacht! Maak geen ellenlange lijsten van voorwaarden en kwalificaties die jij voor je bedrijf wel interessant vindt, maar die niemand allemaal bezit. Maak liever een lijst van 5 of 6 noodzakelijke eisen. Cruciale voorwaarden die zorgen voor en ja of een neen. Met overdreven wensen schrik je enkel kandidaten af. Je kan beter alle gepaste profielen binnenkrijgen en daarna verder selecteren.

6. Toon wie je zelf bent

Werknemers willen in een fijn bedrijf terechtkomen. Ze willen liefst een meerwaarde betekenen via hun job. Ook dát moet duidelijk worden in de vacature. Je kan schrijven dat je een dynamisch en creatief bedrijf bent, maar je kan het nog beter tonen in de tekst en de opmaak van de advertentie. Toon waar mogelijk hoe de nieuwe medewerker het verschil gaat maken.

Wie al eens de jobpostings leest in een vacatureblad of online merkt snel dat veel vacatures bijna een doordraai zijn van elkaar. Hier en daar verandert een woord of diploma, maar ze lijken erg veel op elkaar. Wie hier uitspringt trekt meteen de aandacht.

Vaak vergeten maar wel sterk om de eigen stijl te tonen is duidelijk maken waaraan de sollicitant zich kan verwachten. Plaats een extra Call-to-Action en moedig kandidaten aan om te solliciteren. Toon dat je de sollicitaties ernstig neemt. Ook hier voelen lezers een groot verschil tussen “Heb je interesse in deze functie? Solliciteer dan vóór 30 oktober” en “Wil jij je creatief talent bij ons ontwikkelen? Stuur dan nu je motivatiebrief, cv en portfolio naar jobs@bedrijf.com. We bevestigen altijd de ontvangst en binnen de week hoor je of we met jou rond de tafel willen zitten”

7. Hoe lang is de ideale vacature?

610 woorden. Dat is toch het resultaat van een onderzoek van Textio op meer dan 10 miljoen (Engelstalige) vacatures (met een vergelijking van de inhoud met het uiteindelijke resultaat). 610 woorden blijkt de perfecte balans tussen bondigheid en genoeg informeren. Het getal wordt trouwens elk jaar gestaag wat kleiner. Iets te zien met millenials die geen lange teksten meer lezen…

Ook interessante onderzoeksfeiten zijn de ideale zinslengte en de hoeveelheid opsommingen per vacature. Gemiddeld hebben de beste vacatures momenteel 13 woorden per zin. Dat is minder dan een gemiddelde geschreven zin. Schrap dus onnodige woorden waar mogelijk en laat enkel staan wat echt nodig is.

Ideale lenge zinnen in vacatures

Bij het stuk over digitale scanners spraken we al over bullet points. Ook daarvoor blijkt een gulden middenweg te bestaan. Probeer een derde van je vacaturetekst als lijstje te schrijven. Wie hierin zeer specifiek wil gaan: mannen reageren beter op teksten met wat meer bullet points, vrouwen verkiezen wat meer volzinnen boven lijstjes. Doe er je voordeel mee.

Aantal bullet points in vacature

8. SEO voor vacatures

We spraken er al over in punt 1 en 3: zorg dat je vacature op de gewenste manier wordt opgepikt door zoekmachines.

  • Gebruik de juiste functieomschrijving en functietitel.
  • Gebruik die termen ook in de tussenkopjes en doorheen je vacature.
  • Neem de functietitel op in de URL van de vacature.
  • Gebruik je een afbeelding? Zet de gewenste zoekwoorden dan ook in naam en omschrijving.
  • Voor veel sollicitanten is dicht bij huis werken belangrijk: plaats een locatie in je tekst.

9. Vacatures verspreiden

Als je heldere en goed geschreven vacature klaar is, wil je natuurlijk dat die zoveel mogelijk potentiële kandidaten bereikt. Waar ga je de vacature publiceren?

Delen via je eigen werknemers

Collega’s die graag werken in jouw bedrijf zijn de beste ambassadeurs. Zij kunnen op een enthousiaste manier vacatures in de kijker plaatsen en aanbevelen bij vrienden, familie en kennissen. Houd dus je werknemers op de hoogte van nieuwe vacatures en moedig hen aan om ze te verspreiden. Houd je medewerkers ook tijdens de aanwervingen op de hoogte van het verloop van de procedure. Veel bedrijven koppelen een kleine beloning aan het aanbrengen van sterke kandidaten om de instroom via dit kanaal te stimuleren.

Rekruteren via sociale media

Je kan erg efficiënt rekruteren via sociale media. Veel hangt natuurlijk af van de sterkte van je sociale kanalen. Denk ook goed na over de kanalen die jouw beoogde doelgroep gebruikt. Een professionele en actieve Facebook-pagina is een prima kanaal om een vacature te delen. Of gebruik LinkedIn om bedienden te rekruteren. Kies zoveel mogelijk het ideale kanaal om je vacature te verspreiden en stel je vacatures zodanig op dat ze goed deelbaar zijn.  

Verspreiden via de VDAB

De VDAB biedt en handig platform aan om je vacatures te delen. Zie het niet enkel als een verplichting, maar als een brede vijver om in te vissen. Weet dat je als werkgever ook hulp kan vragen aan de VDAB om mogelijke kandidaten in hun database te vinden en te contacteren. Niets te verliezen dus! Een link vanop de VDAB naar jouw site levert je meteen ook een SEO-stimulerende backlink op! Mooi meegenomen.

Posten op jobsites

Wel betalend zijn de vele jobsites om vacatures op te delen. Denk aan bekende platformen zoals Jobat, Vacature en Stepstone. Het grote voordeel van deze sites is dat ze een enorm bereik hebben. Het nadeel? Ze kunnen vrij prijzig zijn. Als je zeer specifieke profielen zoekt, loont het dan zeker de moeite om te kiezen voor gespecialiseerde jobsites zoals ICTJob, Bouwjobs of Creative Skills. Je betaalt er minder en vist in hun vijver van gespecialiseerde profielen.

Doe mee aan jobbeurzen

Ook bij jobbeurzen kan je erg specifiek gaan selecteren, omdat ze vaak gericht zijn op duidelijk afgelijnde doelgroepen, zoals bijvoorbeeld havenmedewerkers of ICT. Een extra voordeel is dat je meteen mogelijke kandidaten ziet, wat voor beide partijen het proces versnelt. Wil je toch je netten breder uitgooien, plaats dan zeker een stand op afstudeerbeurzen, waar je jonge afgestudeerden kan charmeren, nog voor ze de jobmarkt optrekken.

Selecteren via uitzendkantoren

Waar uitzendkantoren vroeger bijna uitsluitend tijdelijke vacatures invulden, schoven ze meer en meer op in de richting van de zoektocht naar vaste werknemers. Zekers sinds de proeftijd werd afgeschaft, worden ze steeds meer ingeschakeld. Je betaalt er ook voor, maar hebt het bijkomende voordeel dat de nieuwe werknemer de eerste maanden op de payroll van het uitzendkantoor staat. Zo vermijd je hoge opzegvergoedingen en -termijnen. Het maakt je dus wat flexibeler in je aanwerving.

Vacature verspreiden op papier

De advertenties in magazines en kranten kregen wel klappen, maar zijn nog niet helemaal verdrongen door het internet. Ze kunnen prima dienst doen als extra kanaal tijdens een wervingscampagne. Helaas is publiceren in (zeker landelijk) gedrukte media vrij duur. Haalbaar voor grote bedrijven op zoek naar een specifiek profiel, maar minder vanzelfsprekend voor kleinere kmo’s. Overweeg dan om regionaal te werken, of zoek gespecialiseerde media met een kleiner, maar beter bereik.

Categorie: Blog/ Copywriting/ Taaltip/ Zakelijk schrijven Tags: copywriting/ schrijven/ vacature/ zakelijke communicatie

Previous Post: « Conversie-optimalisatie en contentmarketing voor Black Lion
Next Post: Persbericht en bio voor muziekgroep Douro »

Primary Sidebar

Recente FIKZ klanten


Hoe maak je een Buyer Persona? (met Persona sjabloon)

Persona’s zijn de basis van sterke contentmarketing. Ze helpen je teksten schrijven die de lezer aanspreken en overtuigen. In deze handleiding leer je hoe je ze maakt en vind je gratis templates om je helpen.
Verder Lezen


Copywriting voor website witblad interieurarchitecten

De Interieurarchitecten van witblad zochten betere copywriting voor hun website. Tekst die net zo helder, functioneel en uitgepuurd was als hun eigen werk. Van slogan tot bedrijfsinformatie.
Verder Lezen


Een boek schrijven: FIKZ was ghostwriter voor Symo

Een boek schrijven is een fantastische vorm van marketing. Maar niet iedereen schrijft even vlot. Dan kan een ghostwriter je snel helpen! FIKZ schreef een praktisch handboek over marketing met parasols voor merken uit food & beverage.
Verder Lezen


Persbericht en bio voor muziekgroep Douro

Toen popduo Douro klaar stond om vanuit West-Vlaanderen de wereld te veroveren, wisten ze dat ze enkele sterke teksten nodig zouden hebben. Onder andere een biografie en een persbericht om het nieuws te halen. Copywriter to the rescue!
Verder Lezen


Conversie-optimalisatie en contentmarketing voor Black Lion

Om hogere conversie te halen, klopte Black Lion aan bij FIKZ voor een diepgaande analyse en een praktisch plan voor contentmarketing. Vanuit klanteninterviews, Google Analytics, Hotjar en zoekwoordanalyse stelden we klantengroepen en hun wensen scherp. Die wensen distilleerden we tot een content mapping en content calender voor duidelijke, to-the-point en overtuigende communicatie.
Verder Lezen


Marketingadvies, copywriting en website voor JR Panelbuilding

Bouwer van elektrische borden JR Panelbuilding vroeg aan FIKZ om prospects te overtuigen met een heldere folder. Met plezier verzorgden we de copywriting en vulden de flyer aan met een duidelijke en frisse website en e-mails. Zo legden we een soliede basis voor toekomstige marketingplannen en groei.
Verder Lezen


Marketing consultancy voor C.S.B Waste Solutions

Op zoek naar vergroting van hun marktaandeel zocht C.S.B. Waste Solutions uit West-Vlaanderen naar hulp bij de marketing. FIKZ deed consultancy rond de site (kernboodschap, flow van de site, conversie) en zorgde voor copywriting voor site, magazine-artikels en e-mails. Na de marketingacties analyseerden we ook via Google Analytics de impact.
Verder Lezen


Contentmarketing en interim marketing voor Phaer

FIKZ hielp technologiebedrijf Phaer met het opstarten van strategische contentmarketing. Op basis van een heldere positionering en waardepropositie werd een exclusief evenement georganiseerd als fundament van een gericht communicatieplan. Het seminarie bood ook een rijke bron van inspiratie voor toekomstige contentmarketing.
Verder Lezen


Opleiding e-mailmarketing voor Voka

Voka vroeg FIKZ om een praktische workshop e-mailmarketing te geven. Want voor wie het handig aanpakt hoeft e-mail niet zo ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Het geheim zit in een doordachte strategische aanpak en wat slimme trucjes. Van adreslijst over storytelling, foto’s, CTA tot testen en automatiseren. Praktische tips voor een efficiënte aanpak.
Verder Lezen


Crowdsourcing pitch voor Unicorn Flavors

Kan je je nog het geluid herinneren van de ijskar die tinkelend door de straten rijdt? Een geluid dat je terug flitst naar de zomers uit je jeugd. FIKZ schreef teksten voor Unicorn Flavours. Kort en krachtig, maar toch met genoeg emotie en storytelling om de nodige centen samen te krijgen voor de productie van het ijs.
Verder Lezen


Copywriting en marketingadvies voor Inside Out!

FIKZ onderzocht de Unique Selling Points en de bedrijfsboodschap van Inside Out! als basis voor copywriting voor de website. Teksten voor het web die duidelijk zijn, maar toch het unieke karakter blijven uitstralen. Vanuit 15 jaar ervaring hielpen we ook met de algemene marketing. E-mailcampagnes, Facebookpagina en communicatieflow.

Verder Lezen


Workshop schrijven voor stedelijk onderwijs Stad Antwerpen

FIKZ lichtte de verslaggeving van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen door, met bijzondere focus op de evaluaties van de visitatiecommissies. De grondige studie mondde uit in een leidraad die schrijvers van die verslagen helpt om duidelijk en gestructureerd te communiceren en wollige of omslachtige visitatieverslagen te vermijden. FIKZ gaf meteen ook een praktische workshop handelingsgericht schrijven.
Verder Lezen


E-mailmarketing Bosdroom

Nele droomt van een bos. FIKZ schreef met plezier een uitnodiging voor het startevenement. Een e-mail om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor de eerste winterwandeling. Om letterlijk mee te stappen in het project, te genieten van de natuur en achteraf bij een drankje en een pannenkoek mee te dromen van een bos voor iedereen.
Verder Lezen


Teksten site Devriese & Demeulemeester

Zelfs als je nieuwe site enkel een ‘online visitekaartje’ wordt, is het toch belangrijk om sterke copywriting in te zetten. Klaar voor Google én lezers. Devriese en Demeulemeester wordt door een duidelijk value proposition nu snel gevonden in Google en bezoekers krijgen meteen duidelijke informatie die vertrouwen geeft. Wat in de sector van verzekeringen zeker geen overbodige luxe is.

Verder Lezen


Copywriting voor PegusApps

FIKZ verzorgt copywriting voor PegusApps. Zo schreven we onder andere business cases, persberichten, teksten voor een commerciële mailing en meerdere artikels voor hun “insights” blog. Want mooie projecten stralen wel hun waarde uit, maar een beetje extra communicatie kan nooit kwaad!
Verder Lezen

Bruikbare tips voor betere communicatie en meer omzet? Ontvang ze maandelijks in je inbox!

FIKZ respecteert je privacy - we zenden geen spam en geven nooit je adres door aan derden

Footer

Meer bezoekers

  • SEO
  • Copywriting
  • Contentmarketing

Betere Leads

  • Emailmarketing
  • Contentmarketing
  • Marketing Automation

Tools & Tips

  • Tips voor meer omzet
  • Blog
  • Downloads
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • Twitter
Disclaimer | Privacy
FIKZ bv · Aalbeeksesteenweg 90, 8500 Kortrijk · +32496706240 · info at fikz punt eu · BE 0635.936.156

Copyright © 2021 FIKZ