Een bedrijf zonder een goed plan is gedoemd om te mislukken. Dat geldt voor alle aspecten in een organisatie: financiën, productontwikkeling, verkoop en zeker ook voor marketing. Contentmarketing is een marketingstrategie die met interessante inhoud nieuwe prospects aantrekt, die omzet in leads en op termijn converteert naar klanten.
Content marketing is een van de meest effectieve manieren om te communiceren met prospects, sitebezoekers, volgers en klanten. Maar waar het nog wel eens spaak loopt is bij het opstellen van een goed werkende content marketing strategie. Zeker binnen kmo’s is het nog vaak onduidelijk wat er precies in zo’n content marketing strategie moet komen.
Stap één. Waarom heb je inhoud nodig?
Begin met het doel
Voordat je een plan voor contentmarketing uitwerkt, moet je je doelen scherpstellen. Welk resultaat wil je halen? Waarom wil je content creëren? Voor welke doeleinden creëer je content? Wilt je lezers interne informatie meegeven of enkel over je product vertellen? Als je duidelijk begrijpt waarom je inhoud maakt voor je blog of website, dan wordt alles zoveel eenvoudiger en duidelijker.
Doelen bepalen
Nadat je het algemene doel van je contentmarketing vaststelt, moet je ook de concrete doelen bepalen die je wil behalen. Je kan zeer diverse doelen hebben. Misschien wil je jezelf of je bedrijf als expert in de markt plaatsen om zo via lezingen klanten te overtuigen. Of je wil snel gevonden worden op het internet. Wellicht wil je ook lezers overhalen om je diensten of goederen te kopen en klant te worden.
Kleinere bedrijven spelen vaak korter op de bal dan grotere ondernemingen. Een investering in marketing moet zichzelf liefst zo snel mogelijk terugbetalen in meer verkochte producten. Grote sommen investeren in branding die zichzelf misschien later zal terugverdienen ligt dan wat moeilijker.
Het maakt niet uit wat je specifieke doel is. Zorg er voor dat je het duidelijk uitwerkt en dat het haalbaar moet zijn. Een onbereikbaar doel klinkt goed bij het opschrijven, maar zal eerder demotiverend werken. Zo behoed je je ook om in het wilde weg rond te schieten door ondoordacht de maretingacties van concurrenten te kopiëren.
Voorbeelden van marketingdoelen
- 10 nieuwe leads per maand?
- 1,000 geregistreerden voor je email?
- Verdubbeling van je websitebezoek?
- 250 Facebook likes?
Stap twee. Wie zal je content lezen?
Wanneer je klaar bent met doelen en doeleinden, moet je begrijpen wie je inhoud zal lezen. Deze beoogde doelgroep bepaal je zo duidelijk mogelijk. Maak een profiel op van je ideale klant. De typische pijnpunten en bekommernissen, de locatie, het interessegebied en interessante demografische factoren.
Hoe scherper je weet voor wie je schrijft, des te beter kan je teksten schrijven die hen zullen interesseren en enthousiast maken. In marketing noemen we zo’n samengesteld profiel van en ideale klant een persona. Persona’s geven je een duidelijk beeld van klanten en zorgen ervoor dat je niet enkel voor jezelf schrijft, maar je richt op je doelgroep.
Het kan best leuk zijn om zo’n profiel op te stellen. Je kan er een foto bijvoegen die past bij deze fictieve persoon. Als je al deze informatie op een fiche plaatst kan je die op je bureau zetten als je content maakt. Zo voel je veel beter hoe je moet communiceren en welke benaderingen beter werken voor deze doelgroep.

Is je doelpubliek technisch geïnteresseerd en hoogopgeleid? Dan kan je wat meer technische taal gebruiken, want je wil niet betuttelend overkomen. Schrijf je voor een breder publiek met minder voorkennis, dan moet je eenvoudiger schrijven.
In je persona zet je ook de typische tegenkantingen die jouw echte klanten geven, samen met de overtuigende antwoorden op die bedenkingen.

Benieuwd hoe je snel en goed een optimale persona maakt? Lees onze handleiding buyer persona’s met gratis template.
Stap drie. Kies de juiste soort inhoud
Er zijn veel soorten inhoud voor je contentmarketing. Sommige soorten content passen beter voor bepaalde doelen dan andere. Probeer ook genoeg variatie te brengen in wat je brengt. Varieer korte en langere artikels, werk met goede beelden en infografieken, wissel af met een podcast en gebruik ook eens video.
In je contentmarketingplan zet je de verschillende soorten content die je regelmatig zal gebruiken. Maak je keuze uit onder andere:
- Artikels op je blog
- Checklists
- Gidsen
- Whitepapers
- Boeken
- Infografics
- Webinars
- Podcasts
- Interviews
- Bedrijfsnieuws en nieuws uit de sector
- Enquêtes
- Casestudies
- Video’s
Stap vier. Maak een planning
Om een plan uit te voeren heb je een schema nodig. Neem de verschillende kanalen waar je content gaat delen op in je contentmarketingplan. Je kan in je schema verschillende kleuren gebruiken voor bijvoorbeeld de verschillende vormen (bv. tekst, audio, video, beeld) of voor de verschillende kanalen (bv. blog, LinkedIn, Facebook, Youtube, Instagram, papier, …).
Zo ben je er in een oogopslag zeker van dat je de verschillende soorten inhoud of kanalen ook goed in evenwicht houdt en niemand vergeet.

Het is natuurlijk belangrijk om te weten waar precies je doelpubliek zit. Dit kan je meestal goed afleiden uit je onderzoek voor de persona. Verschillende persona’s kunnen zich natuurlijk wel op verschillende kanalen informeren. Houd daar dan rekening mee in je content plan.
Noteer voor elke type inhoud wat het doel is, welk kanaal je zal gebruiken en wat je wil bereiken.
Stap vijf. Analyseer de resultaten en verbeter je plan
Een van de belangrijkste stappen bij het creëren van inhoud is het analyseren van de resultaten. Het helpt je begrijpen welk type content beter werkt voor verschillende platformen en doelgroepen, geeft je inzicht in de betrokkenheid van je gebruikers en toont je de bereikte doelen. Met een goed opgesteld Google Analytics dashboard kan je jezelf goed op de hoogte houden van de belangrijkste indicatoren.
Neem de tijd om de prestaties van alle berichten en kanalen te bekijken eer je te snel beslissingen neemt. Door verschillende zaken te proberen krijg je soms verrassende inzichten voor je doelgroepen, zelfs als je ziet dat bepaalde soorten content beter werken dan andere.
Sta er ook bij stil dat verschillende factoren een invloed hebben op het resultaat. Die factoren zijn niet altijd gelijk over de verschillende soorten content. Zo valt een tekst veel beter te scannen dan een video. Titel en eerste alinea (de zogenaamde “lead”) zijn daar dus superbelangrijk. Maar video kan sneller en duidelijker technische concepten uitleggen dan een droge tekst. Denk dus bij de verschillende soorten content goed na over de belangrijkste succesfactoren voor die vorm van content en houd er rekening mee bij je analyse.

Contentmarketing vormt een sterk instrument in de promotie van je merk, maar je moet het wel serieus nemen. Als je alleen maar teksten schrijft en hoopt dat het klanten naar jouw bedrijf zal trekken, dan gebeurt er wellicht niet veel.
Maar als je werkt met een duidelijk en goed onderbouwd plan, experimenteert met verschillende soorten content, je informatie op diverse manieren presenteert en alles goed analyseert op resultaten, dan zal je al snel merken dat de content in je voordeel begint te werken. Het is mogelijk om content marketing op twee à drie maanden op te zetten en om te bouwen tot een van de meest effectieve kanalen, dus mis zeker je kans niet!