• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

FIKZ

Contentmarketing en copywriting

  • Home
  • Wat doet FIKZ
    • Contentmarketing
    • E-mailmarketing
    • Storytelling – klanten overtuigen met verhalen
    • Copywriting voor internet
    • SEO
    • Marketing automation
    • Inleiding gestructureerd schrijven
  • Nieuws
  • Contact

Google zoekopdrachten verhelderd in opmerkelijke statistieken

Je bent hier: FIKZ / Blog / Google zoekopdrachten verhelderd in opmerkelijke statistieken

Alles wat je wilde weten over Google zoekopdrachten

Een van de grootste frustraties van marketeers is het gebrek aan gegevens van Google en andere zoekmachines over het gedrag van gebruikers op hun platformen. Af en toe onthult Google wat moeilijk te interpreteren gegevens over de zoekopdrachten van het afgelopen jaar. Maar deze cijfers zijn niet specifiek genoeg om echt nuttig te zijn.

Dit soort gegevens helpt ons om te kiezen waar we marketingcenten best kunnen inzetten, maar tot nu toe waren deze gegevens ergens tussen moeilijk en onmogelijk in te schatten. De mannen van Moz wilden betere inzichten en werkten samen met clickstream dataproviders als Jumpshot om de geheimhouding van Google te omzeilen en de gegevens zelf te bekijken.

Clickstream monitoring gebruikt software die alle bezochte pagina’s in een browsersessie registreert. Ze anonimiseren en aggregeren deze gegevens, en maken vervolgens delen ervan beschikbaar voor onderzoek of gebruik in producten of via API’s. Ze crawlen dus niet op Google (of andere sites) zelf, maar zien het precieze gedrag van mensen als ze surfen of zoeken op het internet.

Een grootscheeps onderzoek van meer dan zes maanden leverde een schat aan informatie op waar je als marketeer goede inzichten uit haalt als basis voor verdere acties.  Hierbij enkele van de belangrijkste inzichten.

Hoeveel zoekopdrachten verwerkt Google maandelijks?

Gemiddeld zijn er 3,4 zoekopdrachten per dag per zoeker. Als we dit cijfer (van de data waar JumpShot beschikking over heeft – toch een paar miljoen gebruikers dus vrij statistisch verantwoord) veralgemenen is de schatting dat er maandelijks tussen 40-60 miljard opzoekingen zijn op Google.com in de V.S. Wereldwijd dus nog een stuk meer.

Hoe lang duurt de gemiddelde Google zoeksessie?

Vanaf het moment van de eerste zoekopdracht tot het laden van de zoekresultatenpagina en de selectie van de resultaten, plus een eventueel terug-klikken naar die SERP’s en de selectie van nieuwe resultaten, duurde de gemiddelde sessie iets minder dan 1 minuut. Als dat lang lijkt, vergeet dan niet dat sommige zoeksessies meer dan een uur kunnen, wat het gemiddelde sterk omhoog trekt.

Hoeveel procent van de gebruikers voert een of meer zoekopdrachten uit op een bepaalde dag?

En vrij opvallend resultaat: van de miljoenen actieve (Amerikaanse) surfers die Jumpshot heeft gemonitord, heeft slechts 15% ten minste één of meer zoekopdrachten per dag uitgevoerd. 45% heeft minstens één query per week uitgevoerd en 68% heeft die maand één of meer queries uitgevoerd.

Dit duidt er op dat er nog steeds een enorme hoeveelheid groeimogelijkheden zijn voor Google. Als ze mensen nog meer afhankelijk kunnen maken van zoekopdrachten en de informatiestroom en de behoeften van mensen ten opzichte van zoekmachines kunnen vormgeven, hebben ze nog veel ruimte om de hoeveelheid zoekopdrachten uit te breiden.

Welk percentage van zoekopdrachten resulteert in een klik?

Google beantwoordt veel vragen zonder dat je moet klikken. Van zoekopdrachten als “Weerbericht Brussel” tot meer gecompliceerde zoekopdrachten zoals “boeken van Hugo Mathijssen” of “hoe framboosvlekken verwijderen” probeert Google om je die extra klik te besparen – en dat lijkt vrij goed te lukken.

66% van de afzonderlijke zoekopdrachten resulteerde in één of meerdere klikken op de resultaten van Google. Dat betekent dat 34% van de zoekopdrachten geen enkele klik krijgt. Als we kijken naar alle zoekopdrachten (niet alleen verschillende), verschuiven die procenten naar een 60/40 opdeling. Het valt te verwachten dat we we na verloop van tijd steeds dichter bij het oplossen van de helft van de zoekopdrachten door Google komen, zonder een klik. Net geen 1 procent van de klikken gaat naar een map of locale listing.

Welk percentage klikken op Google-zoekresultaten gaat naar AdWords/betaalde advertenties?

Van de unieke zoekopdrachten in Google resulteerde slechts 3,4% in een klik op een (betaalde) AdWords advertentie. Als we dat uitbreiden naar alle zoekopdrachten, daalt het aantal tot 2,6%. Geen wonder dus dat Google creatief moet worden met het verbergen van de advertentie-indicator in de SERPs.

Hoeveel clicks op Google-zoekresultaten gaat naar links in de Knowledge Graph?

Kennispanels zijn zeer populair in de resultaten van Google: ze verschijnen in ongeveer 38% van de zoekopdrachten. Maar ze lijken niet zo populair bij de zoekers, want panels krijgen slechts 0,5% van de clicks. Echt verwonderlijk is dat echter niet: deze kennispanels (Knowledge Graphs) helpen vooral bij het bieden van snelle antwoorden aan zoekers en leiden dus minder tot een klik.

Welk percentage clicks op Google gaat naar afbeeldingsblokken?

Het aantal kliks op beelden is vrij opvallend in dit onderzoek: afbeeldingen krijgen 3% van alle Google-zoeklicks.

Dit gebeurt wellicht omdat mensen op een natuurlijke manier door beelden worden aangetrokken en omdat Google klikgegevens gebruikt om beelden weer te geven die het meeste engagement opleveren. Zorg er dus voor dat je afbeelding niet allen perfect geoptimaliseerd is voor SEO, maar ook visueel sterk de aandacht trekt.

Welk percentage clicks op Google-zoekresultaten gaat naar YouTube?

Technisch gezien komt het maar zelden voor dat een video van een andere aanbieder (meestal Vimeo) direct in Google’s SERP’s verschijnt. Meer dan 99% van de video’s in Google is afkomstig van YouTube.

Video’s maken 6,3% uit van de resultaten, net iets minder dan tweets. Het engagement van YouTube is wel een stuk sterker: 1,8% van alle clicks bij de zoekopdrachten gaat naar video. Het mag duidelijk zijn dat YouTube goede resultaten boekt in zoekmachines.

Hoeveel clicks op Google-zoekresultaten gaat naar Google Shopping?

De Google Shopping advertenties zijn vrij aantrekkelijk – de beelden zijn sterk, de adverteerders besteden duidelijk veel moeite aan CTR optimalisatie, en de resultaten weerspiegelen dit.

Google Shopping resultaten staan in 9% van de queries, terwijl die 0,55% van alle clicks opleveren.

Welk percentage zoekopdrachten zit bij welke grote spelers?

De 10 grootste (in de V.S.) in volgorde:

  1. Google.com 59,30%
  2. Google Beelden 26,79%
  3. YouTube.com 3,71%
  4. Yahoo! 2,47%
  5. Bing 2,25%
  6. Google Kaarten 2,09%
  7. Amazon.com 1,85%
  8. Facebook.com 0,69%
  9. DuckDuckGo 0,56%
  10. Google nieuws 0,28%

Opvallend: er wordt verrassend veel gezocht op beelden (27% van alle zoekopdrachten!) Maar niet alleen dat is een verrassing. Bing en Yahoo! combineren samen nog geen tiende van het zoekvolume van Google.com. Facebook valt bijna in het niets wat betreft zoekopdrachten.

Wat is de verdeling van de zoekopdrachten over trefwoorden?

De long tail is nog steeds erg lang, met een enorme hoeveelheid zoekvolume dat plaatsvindt in trefwoorden buiten de top 10 miljoen meest gezochte zoekopdrachten. Bijna 25% van alle zoekvolumes vindt zelfs buiten de top 100 miljoen trefwoorden plaats!

LongTail in SEO (en contentmarketing)

Hoeveel woorden gebruiken desktop en mobiele zoekers in query’s?

Een typische zoeker gebruikt gemiddeld 3 woorden in een zoekopdracht. Desktopgebruikers hebben een iets langere zoeklengte door een iets groter aandeel zoekopdrachten van 6 woorden of meer dan mobiel (16% voor desktop versus 14% voor mobiel). Maar erg veel scheelt het allemaal niet.

Zoekopdrachten in SEO en contentmarketing Kortrijk

Welk percentage van de vragen wordt als vragen geformuleerd?

Nog een leuke! Voor deze gegevens gebruikte Jumpshot alle vragen die begonnen met de typische “Wie”, “Wat”, “Waar”, “Wanneer”, “Waarom”, “Hoe” en “Ben” (bijv. ben ik verplicht om…?) en “Zijn/zullen/gaan” (bijv. Gaat het morgen regenen?). De gegevens toonden aan dat 8% van de zoekopdrachten als vragen zijn geformuleerd.

Wat is het verschil tussen betaalde versus organische CTR op mobiel in vergelijking met desktop?

Er werd altijd al vermoed dat de Click-trough-ratio op mobiele toestellen lager is dan op desktops, en dat werd nu bevestigd.

 SEO: Zoeken op Mobiel versus Desktop

Voor mobiele apparaten resulteert 40,9% van de Google-zoekopdrachten in een organische klik, 2% in een betaalde klik en 57,1% in helemaal geen klik. Voor desktop toestellen resulteert 62,2% van de zoekopdrachten van Google in een organische klik, 2,8% in een betaalde klik en 35% in geen klik. Dat is een vrij groot verschil dat ook aantoont hoeveel meer mogelijkheden er nog zijn met SEO in vergelijking met PPC. SEO geeft zowat 20 keer meer verkeer dan PPC op zowel mobiel als desktop.

We kunnen dus zeker niet zeggen dat mobiel surfen de dood van SEO inluidde, of dat de SERP functionaliteit zorgde voor de door van SEO (of dat gelijk wat het einde betekende van SEO).

Welk percentage zoekopdrachten op Google leidt ertoe dat de zoeker zijn zoektermen wijzigt zonder op de resultaten te klikken?

Een bekend gegeven: je zoekt, maar je vindt niet wat je zoekt. Dus wijzig je je zoektermen, of klikt u op een van Google’s “Zoekopdrachten gerelateerd aan…” onderaan de pagina. Maar hoeveel zou dit gebeuren?

Het antwoord is: verrassen veel! Tot 18% van de zoekopdrachten leidt tot een wijziging in de zoekopdracht. Niet verwonderlijk dus dat Google werkt met “gerelateerde zoekopdrachten”.

Welk percentage clicks op niet-Google eigendommen in de zoekresultaten gaat naar een domein in de top 100?

De vraag leeft of zoekopdrachten en SEO meer en meer “winner-take-all” markten aan het worden zijn. Dat lijkt uit dit onderzoek nog mee te vallen: 12,6% van alle Google-kliks gaat naar de top 100. De overige 87,4% gaat naar sites in het midden en long tail van de zoekverkeerscurve.

Bron: https://moz.com/blog/state-of-searcher-behavior-revealed

Categorie: Blog/ Content Marketing/ Nieuws Tags: contentmarketing/ google/ internetmarketing/ sea/ seo

Previous Post: « Hoeveel Google gebruikers klikken op advertenties?
Next Post: Marketing consultancy voor C.S.B Waste Solutions »

Primary Sidebar

Recente FIKZ klanten


Copywriting en website voor retail robot ShelfiePro

Marketing voor B2B software developer. FIKZ schreef slogans, productpagina’s en overtuigende copywriting voor de ShelfiePro Retail Robot. Ook ontwikkelden we een meertalige website die eenvoudig te onderhouden is door de klant zelf.
Verder Lezen


Copywriting voor website witblad interieurarchitecten

De Interieurarchitecten van witblad zochten betere copywriting voor hun website. Tekst die net zo helder, functioneel en uitgepuurd was als hun eigen werk. Van slogan tot bedrijfsinformatie.
Verder Lezen


Een boek schrijven: FIKZ was ghostwriter voor Symo

Een boek schrijven is een fantastische vorm van marketing. Maar niet iedereen schrijft even vlot. Dan kan een ghostwriter je snel helpen! FIKZ schreef een praktisch handboek over marketing met parasols voor merken uit food & beverage.
Verder Lezen


Persbericht en bio voor muziekgroep Douro

Toen popduo Douro klaar stond om vanuit West-Vlaanderen de wereld te veroveren, wisten ze dat ze enkele sterke teksten nodig zouden hebben. Onder andere een biografie en een persbericht om het nieuws te halen. Copywriter to the rescue!
Verder Lezen


Conversie-optimalisatie en contentmarketing voor Black Lion

Om hogere conversie te halen, klopte Black Lion aan bij FIKZ voor een diepgaande analyse en een praktisch plan voor contentmarketing. Vanuit klanteninterviews, Google Analytics, Hotjar en zoekwoordanalyse stelden we klantengroepen en hun wensen scherp. Die wensen distilleerden we tot een content mapping en content calender voor duidelijke, to-the-point en overtuigende communicatie.
Verder Lezen


Marketingadvies, copywriting en website voor JR Panelbuilding

Bouwer van elektrische borden JR Panelbuilding vroeg aan FIKZ om prospects te overtuigen met een heldere folder. Met plezier verzorgden we de copywriting en vulden de flyer aan met een duidelijke en frisse website en e-mails. Zo legden we een soliede basis voor toekomstige marketingplannen en groei.
Verder Lezen


Marketing consultancy voor C.S.B Waste Solutions

Op zoek naar vergroting van hun marktaandeel zocht C.S.B. Waste Solutions uit West-Vlaanderen naar hulp bij de marketing. FIKZ deed consultancy rond de site (kernboodschap, flow van de site, conversie) en zorgde voor copywriting voor site, magazine-artikels en e-mails. Na de marketingacties analyseerden we ook via Google Analytics de impact.
Verder Lezen


Contentmarketing en interim marketing voor Phaer

FIKZ hielp technologiebedrijf Phaer met het opstarten van strategische contentmarketing. Op basis van een heldere positionering en waardepropositie werd een exclusief evenement georganiseerd als fundament van een gericht communicatieplan. Het seminarie bood ook een rijke bron van inspiratie voor toekomstige contentmarketing.
Verder Lezen


Opleiding e-mailmarketing voor Voka

Voka vroeg FIKZ om een praktische workshop e-mailmarketing te geven. Want voor wie het handig aanpakt hoeft e-mail niet zo ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Het geheim zit in een doordachte strategische aanpak en wat slimme trucjes. Van adreslijst over storytelling, foto’s, CTA tot testen en automatiseren. Praktische tips voor een efficiënte aanpak.
Verder Lezen


Crowdsourcing pitch voor Unicorn Flavors

Kan je je nog het geluid herinneren van de ijskar die tinkelend door de straten rijdt? Een geluid dat je terug flitst naar de zomers uit je jeugd. FIKZ schreef teksten voor Unicorn Flavours. Kort en krachtig, maar toch met genoeg emotie en storytelling om de nodige centen samen te krijgen voor de productie van het ijs.
Verder Lezen


Copywriting en marketingadvies voor Inside Out!

FIKZ onderzocht de Unique Selling Points en de bedrijfsboodschap van Inside Out! als basis voor copywriting voor de website. Teksten voor het web die duidelijk zijn, maar toch het unieke karakter blijven uitstralen. Vanuit 15 jaar ervaring hielpen we ook met de algemene marketing. E-mailcampagnes, Facebookpagina en communicatieflow.

Verder Lezen


Workshop schrijven voor stedelijk onderwijs Stad Antwerpen

FIKZ lichtte de verslaggeving van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen door, met bijzondere focus op de evaluaties van de visitatiecommissies. De grondige studie mondde uit in een leidraad die schrijvers van die verslagen helpt om duidelijk en gestructureerd te communiceren en wollige of omslachtige visitatieverslagen te vermijden. FIKZ gaf meteen ook een praktische workshop handelingsgericht schrijven.
Verder Lezen


E-mailmarketing Bosdroom

Nele droomt van een bos. FIKZ schreef met plezier een uitnodiging voor het startevenement. Een e-mail om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor de eerste winterwandeling. Om letterlijk mee te stappen in het project, te genieten van de natuur en achteraf bij een drankje en een pannenkoek mee te dromen van een bos voor iedereen.
Verder Lezen


Teksten site Devriese & Demeulemeester

Zelfs als je nieuwe site enkel een ‘online visitekaartje’ wordt, is het toch belangrijk om sterke copywriting in te zetten. Klaar voor Google én lezers. Devriese en Demeulemeester wordt door een duidelijk value proposition nu snel gevonden in Google en bezoekers krijgen meteen duidelijke informatie die vertrouwen geeft. Wat in de sector van verzekeringen zeker geen overbodige luxe is.

Verder Lezen


Copywriting voor PegusApps

FIKZ verzorgt copywriting voor PegusApps. Zo schreven we onder andere business cases, persberichten, teksten voor een commerciële mailing en meerdere artikels voor hun “insights” blog. Want mooie projecten stralen wel hun waarde uit, maar een beetje extra communicatie kan nooit kwaad!
Verder Lezen

Bruikbare tips voor betere communicatie en meer omzet? Ontvang ze maandelijks in je inbox!

FIKZ respecteert je privacy - we zenden geen spam en geven nooit je adres door aan derden

Footer

Meer bezoekers

  • SEO
  • Copywriting
  • Contentmarketing

Betere Leads

  • Emailmarketing
  • Contentmarketing
  • Marketing Automation

Tools & Tips

  • Tips voor meer omzet
  • Blog
  • Downloads
  • E-mail
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
Disclaimer | Privacy
FIKZ bv · Aalbeeksesteenweg 90, 8500 Kortrijk · +32496706240 · info at fikz punt eu · BE 0635.936.156

Copyright © 2023 FIKZ