• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

FIKZ

Contentmarketing en copywriting

  • Home
  • Wat doet FIKZ
    • Contentmarketing
    • E-mailmarketing
    • Storytelling – klanten overtuigen met verhalen
    • Copywriting voor internet
    • SEO
    • Marketing automation
    • Inleiding gestructureerd schrijven
  • Nieuws
  • Contact

Boek uitgeven: uitgeverij of eigen beheer?

Je bent hier: FIKZ / Content Marketing / Boek uitgeven: uitgeverij of eigen beheer?

Een eigen boek uitgeven: best via de uitgeverij of zelf publiceren?

Omdat er tegenwoordig zoveel manieren zijn als je wil een boek publiceren, is de weg naar een uitgave geen rechte lijn. Dat geeft je meer kans om auteur te worden. Maar het maakt het hele proces voor veel ingewikkelder. Een vaak gestelde vraag daarbij is: ga ik zelf publiceren (uitgeven in eigen beheer) of werk ik met een uitgeverij?

Twee pistes met hun eigen voordelen en nadelen. Laat ons even kijken hoe je best kiest tussen een uitgever of eigen beheer.

Zelf boek uitgeven of uitgeverij - Ghostwriters en copywriters Kortrijk FIKZ geven tips

Traditioneel publiceren – via de uitgeverij

Als je kiest voor de traditionele publicatieroute, dan werk je via een agent of rechtstreeks met een uitgever. In de internationale markt wordt de overgrote meerderheid van de boeken die door de grote uitgeverijen worden aanvaard, vertegenwoordigd door agenten. Een agent maakt het ook vaak makkelijker om binnen te breken bij zo’n grote uitgeverij. Die krijgen immers erg veel manuscripten binnen en moeten dus selectief zijn. In de Benelux wordt traditioneel veel vaker rechtstreeks gewerkt tussen auteurs en uitgeverijen, maar de laatste jaren komt vertegenwoordiging door agenten ook steeds sterker op.

Een agent of uitgever inschakelen

Als je eenmaal de agenten en/of uitgevers hebt gevonden waarin je geïnteresseerd bent, is het tijd om een zogenaamde “query letter” samen te stellen en je werk te pitchen. In zo’n schriftelijke vraag stuur je een voorstel voor representatie of publicatie, meestal inclusief een overzicht, synopsis, of de eerste paar hoofdstukken van een nieuw manuscript. Vanaf dat punt kan de agent of uitgever de query afwijzen of accepteren.

Wordt je vraag goedgekeurd, dan moet je een volledig manuscript kunnen aanbieden.

Akkoord gaan en werken met een uitgeverij

Als alles prima verloopt biedt een uitgeverij je een contract aan. Tijd om te tekenen. Neem zeker de tijd om de uitgeverij te onderzoeken. Beoordeel hun vroegere boeken en laat zeker ook je intuïtie meespelen. Je werkt binnenkort nauw samen met deze uitgever en deelt persoonlijke ideeën en gedachten met hen (in de vorm van je boek). Zorg dat je dit comfortabel kan doen.

Bij overeenkomst tot publicatie wijst de uitgeverij een redacteur aan jouw boek toe. Samen met de redacteur werk je verder aan het boek. Ook kijk je naar een mooie lay-out voor het binnenwerk, kies je een sterke cover, bepaal je een publicatiedatum en ontwerp je een marketingstrategie. Een uitgeverij heeft een eigen team voor deze taken, maar zal je betrekken bij de gemaakte keuzes.

Zelf publiceren (uitgeven in eigen beheer)

Houd je liever zelf alle touwtjes in handen? Dan kan je je boek uitgeven in eigen beheer.

Ook hier zijn nog verschillende gradaties te onderscheiden:

  • Onafhankelijk zelfpubliceren.  Als je volledig onafhankelijk je boek uit wil geven, dan doe je ook alles zelf. Heb je ergens hulp bij nodig, dan huur je freelancers in (die je uiteraard ook zelf betaalt), maar je blijft wel op elk moment de beslisser en het centrale aanspreekpunt.
  • Publiceren met hulp van een “self-publishing” service bedrijf. Dit is een beetje verwant aan het werken met een uitgeverij. Het voordeel als schrijver is dat deze self-publishers minder hoge eisen stellen omdat hun business model helemaal anders is. Iedereen kan een boek publiceren en je zal dus zelf garant moeten staan voor de nodige kwaliteit. Deze bedrijven vragen meestal een voorafbetaling, maar claimen geen rechten op je werk en storten 100% van je verkopen door (wat bij een traditionele uitgeverij niet het geval is).

Klinkt dit als de perfecte deal? Bedenk wel dat de grootste (en vaak best werkende) van deze self publishing bedrijven snel een paar duizend euro per manuscript in rekening brengen. Is geld geen issue voor jou en heb je niet erg veel interesse om van dichtbij betrokken te zijn, dan is dit een ideale piste.

Centen versus controle

Omdat helaas niet iedereen beschikt over onbeperkte middelen, kijken we ook even verder hoe je een boek helemaal in je eentje uitgeeft.

Deze methode geeft je de volledige controle over het ontwerp, het redactionele proces en de kwaliteit van je boek. Vandaag wordt dat gemakkelijk gemaakt door de vele freelance redacteurs, illustratoren, boekdesigners en marketingprofessionals die in deze specifieke markt werken.

Het eerste wat je moet bepalen wanneer je zelf publiceert is of je je manuscript wil publiceren als een gedrukt of digitaal boek (of een combinatie natuurlijk). Dit bepaalt hoe je je manuscript voorbereidt en wie je best inhuurt om je te helpen.

Gedrukte uitgave

De productie van drukwerk kan op twee manieren gebeuren: afdrukken op aanvraag (printing on demand) of drukken in grotere oplages. Druk je af op aanvraag, dan wordt er telkens wanneer een boek wordt besteld ook een exemplaar afgedrukt. Bij traditioneel drukken (de standaard bij de grotere uitgeverijen) wordt meteen een bepaalde ‘oplage’ gedrukt, minstens van een paar honderd tot duizenden exemplaren.

Drukken in batch

Een soms gebruikt tussenmodel kiest voor batchverwerking. Er wordt een beperkte oplage gedrukt en gepromoot. De uitgeverij houdt via de verkoopkanalen bij hoeveel boeken nog in voorraad zijn. Komt die voorraad onder een vooraf vastgesteld minimum, dan wordt een nieuwe beperkte batch gedrukt.

Welke optie is het beste voor jou? Stel jezelf deze vragen:

  • Hoe ben ik van plan om mijn boek te verkopen?
  • Waar zal mijn publiek mijn boek ontdekken en kopen?
  • Hoe groot is mijn budget?

Online verkoop of boekhandel

Printing on demand is een goede optie voor auteurs die van plan zijn om voornamelijk online te verkopen, zoals via een website of Amazon. Traditioneel drukwerk kan goed geschikt zijn voor een auteur die vaak als spreker optreedt of van plan is om persoonlijke verkopen te doen. Als je je boek in de boekhandel wil krijgen, kan je het beste wachten op een aankooporder of een verkoopcontract voordat je in een traditionele oplage investeert.

Wat het budget betreft zal print on-demand de kosten per eenheid (en dus ook de uiteindelijke verkoopprijs) verhogen. Een voordeel is dat als je met een klein budget werkt, print on-demand wel sterk het financiële risico vermindert dat verbonden is aan publiceren. Ben je ervan overtuigd dat je een paar honderd gedrukte boeken verkocht (of verdeeld) krijgt, dan kan traditioneel drukwerk de bulkkosten zeker waard zijn.

Kiezen tussen drukvormen

Print on-demandTraditionele oplageBatch drukken
Geen investering vooraf, dus geen financieel risico.Blijf je zitten met onverkochte boeken, dan kan je verlies lijden.Met kleine oplages beperk je het risico.
Elk boek kost iets meer.Grote oplages verlagen de kost per boek. Dit kan al snel enkele euro’s per boek schelen.Lager dan on-demand, maar iets duurder dan in 1 keer drukken. (Vaak worden de covers – die meestal meer kleur bevatten en daardoor duurder uitvallen in kleine oplages – voor de totale oplage gedrukt, het binnenwerk naarmate de voorraad op raakt).
Foutje gevonden, of wil je het boek updaten? Dat kan snel. Wanneer je nieuwe versie is opgeladen krijgt de volgende koper meteen de nieuwe versie.Druk je alle boeken in 1 keer, dan kan je natuurlijk niet meer updaten tussenin. Dwingt een update zich echt op, dan heb je de keuze. Ofwel verkoop je eerst de oude exemplaren, ofwel gooi je die weg en begin je opnieuw.Kleine oplages zijn sneller uitverkocht en kunnen dus ook sneller bijgewerkt worden. Moet je boeken dumpen, dan zijn het er nooit zoveel.
De verkoop van je boeken zal vooral van jezelf afhangen. Prima als je een groot netwerk of naamsbekendheid hebt, moeilijker als ongekende schrijver.Wil je een boek in de boekhandel krijgen, dan zal je automatisch in grotere oplages terecht komen. (Stel dat een boekhandel over het land 30 filialen heeft, waar je overal een kleine stapel van 15 exemplaren wil leggen, dan moet je 450 boeken drukken voor enkel die boekhandel. Door het retourrecht kan een groot deel daarvan later onverkocht terugkeren).Je kan inspelen op acties (promo, retail, …) in functie van de verwachte verkoop, of nood aan boeken. Wil je de boekhandel halen, dan speelt ook de vergrote oplage en het retourrecht.

Houd er ook rekening mee dat de gewenste drukkwaliteit van je boek hierin een rol speelt. Printing on demand is enkel geschikt voor softcovers en digitale druk. Wens je een (betaalbare) hardcover, dan moet je naar een minimumoplage van al gauw 300 of zelfs 500 exemplaren. Idem voor offset kwaliteit: hiervoor moeten drukplaten gemaakt worden, waardoor je al gauw 500 exemplaren moet drukken om de prijs per exemplaar betaalbaar te houden. Gelukkig zie je met de nieuwste digitale druktechnieken nog nauwelijks verschil tussen digitale en offset druk.

Digitale uitgave (ePublishing)

Hierboven gaan we uit van een gedrukte uitgave. Maar misschien wil je enkel een digitale publicatie aanbieden? ePublishing geeft zelfgepubliceerde auteurs een platform om hun werk te distribueren. ePublishers zijn geen uitgevers; zij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit of organisatie van jouw werk, en zij nemen ook geen rechten op zich. Ze spelen enkel een verbindend platform tussen schrijver en koper.

Bekijk deze digitale uitgevers als distributeurs of detailhandelaren – zoals een elektronische boekhandel of een bibliotheek – die in ruil voor het gebruik van hun platform een deel van de opbrengst van de boekverkoop voor hun rekening nemen. Meestal ben je rond de 30% van de opbrengst kwijt. Bedenk dat je hiervoor enkel gebruik maakt van hun verkoopplatform maar geen ondersteuning krijgt bij redactie, opmaak of promotie.

Onderstaand overzicht toont wat diverse retailers jou uitbetalen.

VerkooppuntVerkoopprijs: €2,99Verkoopprijs: € 9,99Verkoopprijs: €12,99
Amazon€2,09 (70%)€6,99 (70%)€4,55 (35%)
Apple iBooks€2,09 (70%)€6,99 (70%)€9,09 (70%)
Kobo€2,09 (70%)€6,99 (70%)€9,09 (70%)

Categorie: Content Marketing/ Copywriting/ Nieuws Tags: boek/ ghostwriter/ uitgeven

Previous Post: « De privacyverklaring voor websites
Next Post: Heb ik een Data Protection Officer nodig? »

Primary Sidebar

Recente FIKZ klanten


Copywriting en website voor retail robot ShelfiePro

Marketing voor B2B software developer. FIKZ schreef slogans, productpagina’s en overtuigende copywriting voor de ShelfiePro Retail Robot. Ook ontwikkelden we een meertalige website die eenvoudig te onderhouden is door de klant zelf.
Verder Lezen


Copywriting voor website witblad interieurarchitecten

De Interieurarchitecten van witblad zochten betere copywriting voor hun website. Tekst die net zo helder, functioneel en uitgepuurd was als hun eigen werk. Van slogan tot bedrijfsinformatie.
Verder Lezen


Een boek schrijven: FIKZ was ghostwriter voor Symo

Een boek schrijven is een fantastische vorm van marketing. Maar niet iedereen schrijft even vlot. Dan kan een ghostwriter je snel helpen! FIKZ schreef een praktisch handboek over marketing met parasols voor merken uit food & beverage.
Verder Lezen


Persbericht en bio voor muziekgroep Douro

Toen popduo Douro klaar stond om vanuit West-Vlaanderen de wereld te veroveren, wisten ze dat ze enkele sterke teksten nodig zouden hebben. Onder andere een biografie en een persbericht om het nieuws te halen. Copywriter to the rescue!
Verder Lezen


Conversie-optimalisatie en contentmarketing voor Black Lion

Om hogere conversie te halen, klopte Black Lion aan bij FIKZ voor een diepgaande analyse en een praktisch plan voor contentmarketing. Vanuit klanteninterviews, Google Analytics, Hotjar en zoekwoordanalyse stelden we klantengroepen en hun wensen scherp. Die wensen distilleerden we tot een content mapping en content calender voor duidelijke, to-the-point en overtuigende communicatie.
Verder Lezen


Marketingadvies, copywriting en website voor JR Panelbuilding

Bouwer van elektrische borden JR Panelbuilding vroeg aan FIKZ om prospects te overtuigen met een heldere folder. Met plezier verzorgden we de copywriting en vulden de flyer aan met een duidelijke en frisse website en e-mails. Zo legden we een soliede basis voor toekomstige marketingplannen en groei.
Verder Lezen


Marketing consultancy voor C.S.B Waste Solutions

Op zoek naar vergroting van hun marktaandeel zocht C.S.B. Waste Solutions uit West-Vlaanderen naar hulp bij de marketing. FIKZ deed consultancy rond de site (kernboodschap, flow van de site, conversie) en zorgde voor copywriting voor site, magazine-artikels en e-mails. Na de marketingacties analyseerden we ook via Google Analytics de impact.
Verder Lezen


Contentmarketing en interim marketing voor Phaer

FIKZ hielp technologiebedrijf Phaer met het opstarten van strategische contentmarketing. Op basis van een heldere positionering en waardepropositie werd een exclusief evenement georganiseerd als fundament van een gericht communicatieplan. Het seminarie bood ook een rijke bron van inspiratie voor toekomstige contentmarketing.
Verder Lezen


Opleiding e-mailmarketing voor Voka

Voka vroeg FIKZ om een praktische workshop e-mailmarketing te geven. Want voor wie het handig aanpakt hoeft e-mail niet zo ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Het geheim zit in een doordachte strategische aanpak en wat slimme trucjes. Van adreslijst over storytelling, foto’s, CTA tot testen en automatiseren. Praktische tips voor een efficiënte aanpak.
Verder Lezen


Crowdsourcing pitch voor Unicorn Flavors

Kan je je nog het geluid herinneren van de ijskar die tinkelend door de straten rijdt? Een geluid dat je terug flitst naar de zomers uit je jeugd. FIKZ schreef teksten voor Unicorn Flavours. Kort en krachtig, maar toch met genoeg emotie en storytelling om de nodige centen samen te krijgen voor de productie van het ijs.
Verder Lezen


Copywriting en marketingadvies voor Inside Out!

FIKZ onderzocht de Unique Selling Points en de bedrijfsboodschap van Inside Out! als basis voor copywriting voor de website. Teksten voor het web die duidelijk zijn, maar toch het unieke karakter blijven uitstralen. Vanuit 15 jaar ervaring hielpen we ook met de algemene marketing. E-mailcampagnes, Facebookpagina en communicatieflow.

Verder Lezen


Workshop schrijven voor stedelijk onderwijs Stad Antwerpen

FIKZ lichtte de verslaggeving van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen door, met bijzondere focus op de evaluaties van de visitatiecommissies. De grondige studie mondde uit in een leidraad die schrijvers van die verslagen helpt om duidelijk en gestructureerd te communiceren en wollige of omslachtige visitatieverslagen te vermijden. FIKZ gaf meteen ook een praktische workshop handelingsgericht schrijven.
Verder Lezen


E-mailmarketing Bosdroom

Nele droomt van een bos. FIKZ schreef met plezier een uitnodiging voor het startevenement. Een e-mail om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor de eerste winterwandeling. Om letterlijk mee te stappen in het project, te genieten van de natuur en achteraf bij een drankje en een pannenkoek mee te dromen van een bos voor iedereen.
Verder Lezen


Teksten site Devriese & Demeulemeester

Zelfs als je nieuwe site enkel een ‘online visitekaartje’ wordt, is het toch belangrijk om sterke copywriting in te zetten. Klaar voor Google én lezers. Devriese en Demeulemeester wordt door een duidelijk value proposition nu snel gevonden in Google en bezoekers krijgen meteen duidelijke informatie die vertrouwen geeft. Wat in de sector van verzekeringen zeker geen overbodige luxe is.

Verder Lezen


Copywriting voor PegusApps

FIKZ verzorgt copywriting voor PegusApps. Zo schreven we onder andere business cases, persberichten, teksten voor een commerciële mailing en meerdere artikels voor hun “insights” blog. Want mooie projecten stralen wel hun waarde uit, maar een beetje extra communicatie kan nooit kwaad!
Verder Lezen

Bruikbare tips voor betere communicatie en meer omzet? Ontvang ze maandelijks in je inbox!

FIKZ respecteert je privacy - we zenden geen spam en geven nooit je adres door aan derden

Footer

Meer bezoekers

  • SEO
  • Copywriting
  • Contentmarketing

Betere Leads

  • Emailmarketing
  • Contentmarketing
  • Marketing Automation

Tools & Tips

  • Tips voor meer omzet
  • Blog
  • Downloads
  • E-mail
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
Disclaimer | Privacy
FIKZ bv · Aalbeeksesteenweg 90, 8500 Kortrijk · +32496706240 · info at fikz punt eu · BE 0635.936.156

Copyright © 2023 FIKZ